Mérgezett patak, előválasztás, zsémbes macska – híradó hétfőn

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Óriási Kutyapárt-győzelem született a XII. kerületi előválasztáson, ahol a párt társelnöke, Kovács Gergely több mint háromszor annyi szavazatot szerzett, mint a második helyezett. Az előválasztásról bővebben itt írtunk nektek. Kendernay János, aki az LMP polgármesterjelöltjeként indult volna a választáson a kerületben, nem vett részt az előválasztáson, de az eredmény után visszalépett a Kutyapárt javára. (Telex)

Kovács Gergely / Facebook

Veszélyes, rákkeltő anyagok folytak a Salgó-patakba a hazai akkumulátorhulladékok jelentős részét kezelő Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről – közölte a Greenpeace a saját méréseire hivatkozva. A helyi lakosok még a március 15-ei hétvége alatt jelezték a szervezetnek, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a patakba a cég a telephelyéről. A Greenpeace közölte: a mintában talált vinil-klorid bizonyítottan rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatású szer, a szintén magas koncentrációban kimutatott diklóretén pedig különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni. A Nógrád megyei katasztrófavédelem vizsgálja az esetet, és megteszi a szükséges lépéseket. (24.hu)

Greenpeace

Leokézta a Fidesz választmánya (ami egyfajta belső parlament a pártoknál), hogy Szentkirályi Alexandra legyen a kormánypárt budapesti főpolgármester-jelöltje. A fővárosi versengésről itt írtunk korábban. A választmány döntött a párt európai parlamenti listájáról is. Erről fognak bekerülni a képviselők az EP-be, minél több szavazatot kap a listát állító párt, annál többen. A névsor élén a veterán fideszes politikus, Deutsch Tamás áll. Mindezt az érintettek közölték a Facebookon. (Kispolgár)

És most furcsa híreink külföldről. Már megint verekedtek a grúz parlamentben. Míg a magyar országgyűlési közvetítéseken többnyire unatkozó és telefonozó képviselőket láthatunk, addig Grúziában sokszor igen szappanoperásra veszik a figurát. A politikusok most a külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslaton balhéztak össze. Amikor hétfőn a kormánypárti Mamuka Mdinaradze, a törvényjavaslat egyik szerzője a szószéken állt, és elő akarta terjeszteni a törvényjavaslatot, az ellenzéki képviselő, Aleko Elisashvili izomból lepofozta őt.

Az incidensből hamar tömegverekedés lett. Tavaly márciusban szintén emiatt a törvény miatt tört ki óriási csetepaté:

(Guardian)

Kínába látogatott Olaf Scholz német kancellár, ezen belül is egy egyetemre, ahol diákok kérdéseire válaszolt. Az egyik diák a fű németországi legalizációjáról is kérdezte a kancellárt. A kínai hallgató elmondta, hogy ősztől Berlinben szeretne tanulni, de aggódik, mert azt hallotta: a diákok a saját szobáikban termesztik a füvet. Ez pedig Kínában illegális. A diák megkérdezte a kancellárt, hogy mit tegyen, ha nem akarja kipróbálni a füvet, és az egészségét sem akarja veszélyeztetni. „A válasz nagyon egyszerű: ne szívjál” – mondta a kancellár, aki hozzátette, hogy 66 éve alatt egyszer sem füvezett. Scholz szerint nem igaz, hogy Berlinben mindenki jointokkal mászkálna. (444.hu)

Bundeskanzler Olaf Scholz / Twitter

Inkább dühösnek, mint megkönnyebbültnek tűnt az a macska, akit a lancashire-i tűzoltók véstek ki a falból a minap. A tűzoltók közzétettek egy fotót is a szorult helyzetbe került macskáról, aki hiába jutott ki a falból épségben, nem úgy nézett ki, mint aki nagyon örülne annak, hogy megmentették. A fotóhoz több száz komment érkezett a macska arckifejezésével kapcsolatban. Az egyik felhasználó arról írt, hogy csak úgy sugárzik a hála a cica arcáról. Egy másik azt kommentelte: a macska valószínűleg azért dühös, mert ő volt a legkirályabb bújócskabajnok – egész addig, amíg a tűzoltók ki nem érkeztek. (BBC)

Lancashire-i Tűzoltóság

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.