Irán megtámadta Izraelt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Több mint háromszáz drónt, valamint rakétákat indított Izrael ellen Irán szombat késő este. Az Iráni Iszlám Köztársaság és Izrael állam viszonya régóta feszült. Április 1-én Izrael légicsapást mért Irán egy követségi épületére Szíriában. Ezt azért tették, mert a felderítésük szerint Irán innen szervezte az Izraelt fenyegető terroristák tevékenységét. A légicsapásban magas rangú iráni katonatisztek haltak meg, Irán pedig bosszút esküdött.

A mostani támadáshoz olyan Shahed drónokat is használtak, amilyeneket Irán korábban Oroszországnak szállított. Az oroszok ezekkel Ukrajna városait bombázták.

Az iráni támadóeszközök ellen az izraeli légierő vadászgépei, valamint a légvédelem földi egységei szálltak harcba. Sok drónt lelőttek a jordán harci gépek, illetve a térségben jelen lévő britek és amerikaiak. Az izraeli hadsereg szerint szinte az összes rakétát és drónt megsemmisítették. Az a néhány darab, ami találatot ért el, kisebb károkat és sérüléseket okozott. Halálos áldozatról nincs hír a nemzetközi sajtóban.

A támadást elítélte az Egyesült Államok és az Európai Unió is. Irán állítása szerint nem tervez további támadást.

Izrael, a zsidó állam 1948-as megalapítása óta számos háborúban kényszerült megvédeni magát a Közel-kelet muszlim országaitól. Megtámadta már Egyiptom, Szíria, Jordánia és Irak is. Irán – más államok mellett – az Izraelben és határain harcoló terroristákat támogatja, közvetlenül most először indított támadást. Izrael biztonságát részben rendkívül erős és fejlett hadserege, másrészt atomfegyverei szavatolják.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.