Tíz felesleges tény a fagylaltról, rajongóknak!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kitört a nyár, szóval beköszöntött a fagyiszezon is. Évről évre egyre drágább a gombócok darabja, de ez a fanatikus rajongókat nem tántoríthatja el: még mindig ott vannak a jégkrémek, a házilag elkészíthető fagylaltok és a jeges finomságok. Hoztunk is néhány érdekességet azoknak, akik lépten-nyomon a kedvenc ízeiket, tölcséreiket és kanalaikat keresik naphosszat egész nyáron, hogy végre hódolhassanak a szenvedélyüknek.

  • Egy gombóc fagyi elfogyasztásához körülbelül 50 nyalásra van szükség. Ezt persze számos tényező befolyásolhatja, például az, hogy milyen ízű és hőmérsékletű a fagyi, és az is, hogy mennyire hosszú a nyelvünk.
  • A fagylalt nem egyértelműen a gelato hazájából, Olaszországból származik. Az olaszok és a kínaiak között nincs egyetértés abban, hogy melyikük találta fel a fagylaltot. Olyan legendák is vannak, hogy Marco Polo felfedező vitt egyfajta kínai fagyipasztát Európába, de ezekre sajnos nincs bizonyíték.
Pixabay
  • Az első fagylaltkehely történetéről szintén eltérő leírások léteznek. Az első tölcsért 1896-ban egy Italo Marchiony nevű ember gyártotta, aki az 1800-as évek végén vándorolt ki Olaszországból New Yorkba. A tölcsérre vonatkozó szabadalmat 1903 decemberében kapta meg. Egy hasonló alkotást a következő évben sikerült produkálni egy St. Louis-i világkiállításon: egy fagylaltárus kifogyott a kis edényekből, egy mellette álló gofrisütő pedig fogta és gyorsan kúp alakúra tekerte a gofrijait, hogy a fagyis abba tehesse az áruját.
  • Statisztikailag a vaníliafagyi a nyerő az Instagramon. A klasszikus vanília világszere az egyik kedvenc íznek számít, egyfajta örökzöld. Pár éve egy ínycsiklandó kutatás megállapította, hogy a vaníliafagyis hashtagekből volt a legtöbb a platformon. Őt amúgy az élénkzöld matcha és a csokoládé követte.
Unsplash
  • A legundorítóbb fagyik szerelmesei Japán felé vegyék az irányt: ott találhatók ugyanis a legfurcsább ízek. Többek között az Ice Cream City nevű helyen lehet megkóstolni néhány gyomorforgató ízt, például a padlizsános, a marhanyelves, az osztrigás és az indiai curry fagyit is. Nos, mi inkább maradnánk a citromnál.
  • Egy amerikai férfinak, John Harrisonnak az volt a munkája, hogy a Dreyer’s nevű fagylaltgyártó cég hivatásos kóstolóként ellenőrizze az ízeket. Harrison 1942-ben született és 1956-ban csatlakozott a céghez. Onnan csak 2010-ben ment nyugdíjba: addig naponta átlagosan hatvan ízt kóstolt meg, és több mint száz egyedi fagylalt megalkotásában segédkezett. A férfi ízlelőbimbói elvileg képesek voltak megérezni a különbséget a tejzsír nagyon kicsi eltérései közt is.
YouTube
  • A 19. századi szakácsok mindenféle ízesítésű fagylalttal próbálkoztak, például spárgással, osztrigással vagy parmezán sajtossal. Utóbbi esetleg egy szelet karamellizált baconnel nem is lehet olyan rossz – vagy mégis?
  • Talán furcsa, de Új-Zéland fogyasztja a legtöbb fagylaltot évente (ezt literben mérik fejenként) – egy átlagos új-zélandi 28,40 liter fagyit eszik meg egy évben. A kedvenc ízük – nem meglepetés – a vanília. Őket az amerikaiak követik 20,80 liter/fővel. A harmadik helyen Ausztrália áll, ahol 18 liter/fő fagyi fogy.
Unsplash
  • Volt egy időszak az 1940-es évek Amerikájában, amikor azt hitték, hogy a fagyi okozza a gyermekbénulást, mert nyáron többször fordult elő ilyen eset. Ez a megfigyelés széles körű aggodalmat váltott ki, ami egyeseket arra késztetett, hogy közvetlen kapcsolatot feltételezzenek a hideg nyalánkság és a betegség előfordulása között. Ez egy súlyos félreértés volt, a poliovírus átvitele nem függ össze a fagylalttal.
  • A legmagasabb fagylaltkelyhet Norvégiában készítették el 2015-ben. A teljes fagyi 95,85 kiló tölcsérből, 60 kiló csokibélésből állt, a belsejébe pedig 1080 liter fagyi és 40 kiló lekvár került. A tölcsér több mint 3 méter volt és több mint tízezer embernek jutott volna belőle. Egyébként jutott is! Miután hitelesítették a világrekordot, a készítők helikopterrel szállították át a gigafagylaltot egy kikötőbe, hogy ott kiosszák.

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.