Magyar Péter marad, és mindent felborít

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hatalmas tüntetést tartott tegnap Magyar Péter Budapesten. Hogy ki ő, arról itt írtunk részletesen, a tüntetésről pedig itt olvashatsz. A rendezvény sikere azt jelenti, hogy nem átmeneti szereplő, aki pár hétig érdekes csak. Töprengjetek együtt a Kispolgár elemzőcsoportjával, a Magyar Nézőponty Intézettel!

Magyar Pétert feltűnése után a kormányzó Fidesz emberei lufinak, múló divatnak nevezték. Az ellenzék pártjai (a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Jobbik) inkább csak nem vettek róla tudomást, bár az utóbbi időben egyre idegesebben nyilatkoztak róla. Most viszont már biztos, hogy nem lehet levegőnek nézni. A Fidesz egyik fiókszervezete például rohamtempóban ragasztgatja át plakátjait, hogy az új hős is szerepeljen rajta, mint külföldről fizetett hazaáruló. Persze semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Magyar Péter külföldről kapott volna pénzt.

Régi slágerek új ritmusban

Magyar világossá tette, hogy marad a politikában, ehhez mozgalmat és egyesületet alapított, és igyekszik pártot is találni hozzá. Beszédéből két dolog derült ki. Az egyik, hogy nagyjából ugyanazt követeli, amit a már létező ellenzék több mint tíz éve. A korrupció visszaszorítását és megbüntetését, jobb oktatást és egészségügyet, gondoskodó államot. A másik, hogy ha ő mondja, akkor tömegek lelkesednek ezért.

Forrás: Magyar Péter/Facebook
Forrás: Magyar Péter/Facebook

Ez a kombináció veszélyessé teszi őt mind a kormányra, mind az ellenzékre. A Fideszt azért fenyegeti, mert olyanokhoz is eljuttatja a kritikát, akik már rég megunták a politikát, vagy senkire se szavaztak. Az ellenzék pedig joggal fél, hogy Magyar elszívja a szavazóit. Mert ugyanazt mondja, mint ők, csak neki elhiszik.

Hogy mitől kajálják ennyire a népek, azon még sokan sokáig fognak gondolkodni. Olyan ő, mint a Kardashian-családhoz hasonló influenszerek, akik arról híresek, hogy híresek.

Magyar Péter, az ügy

Ekkora tüntetést a Fideszen kívül egyetlen pártnak sem sikerült összehoznia emberemlékezet óta. Voltak ugyan nagy tömegfelvonulások, de ezek sohasem egy politikai erő, hanem egy ügy érdekében szerveződtek. Ilyen volt 2014-ben a tervezett internetadó elleni tüntetés, később a tanárokért, a civil szervezetekért összehívott rendezvények. Illetve az idén februárban rendezett influenszertüntetés a gyermekvédelemért.

Most úgy tűnik, hogy Magyar Péter nem is politikus, hanem ügy. Benne testesül meg a kormány politikáját ellenzők, az ellenzékkel elégedetlenek, az utóbbi idők botrányain felháborodottak akarata. Ám nagy kérdés, hogy innen merre lehet továbbmenni.

Magyar Péter. Facebook

Politikai változást ugyanis választáson lehet elérni. Választáson pedig nem ügyek indulnak, hanem pártok. Magyar Péter ugyan dolgozik azon, hogy legyen pártja, de ha lesz, akkor jön a neheze.

A választási rendszert ugyanis a Fidesz úgy alakította át, hogy amíg az ellenzéke több pártból áll, azok semmiképp se győzhessenek. Az egyéni választókerületekben az a jelölt nyer, akinek több szavazata van. Tehát ha a fideszes kap 40 százalékot, de a fennmaradó 60 százalék megoszlik két-három párt között, akkor a Fideszé a parlamenti hely.

Ezért is próbálkoztak az ellenzéki pártok többször is az összefogással, hogy közösen ellensúlyozzák a Fideszt. Magyar Péter leendő pártjának előbb-utóbb valamit kezdenie kell majd a többiekkel. Ha külön indulnak, az szinte biztosan Orbán Viktor győzelmét segíti elő.

Merre tovább?

Viszont az ügy, ami ma lelkesíti a népet, éppen arról szól, hogy ez valami egészen új dolog, amihez nincs köze a már létező pártoknak. Nagy kérdés, hogy rajongói, követői elfogadnák-e tőle, ha egyezséget kötne más politikai erőkkel. De a politika az alkuk művészete, ahol tudni kell engedni is. Akár hatalmon van valaki, akár csak oda készül.

További probléma, hogy egy párt, pláne egy kormány működtetéséhez egy csomó ember kell. Jó képességű, vagy legalább úgy-ahogy alkalmas politikusból pedig nem sok szaladgál gazdátlanul. Ahhoz, hogy két év múlva az országgyűlési választáson elhiggyék róla, hogy képes kormányozni, csapatot kell kiállítania. Ezek vagy teljesen kezdő civilek lesznek, vagy más pártoktól átálló, esetleg valamilyen szövetségben érkező profik.

Annyi biztos, hogy Magyar Péternek köszönhetően a politika újra érdekes, tömegeket mozgat meg, és nagyon sokan hiszik el, hogy van esély a változásra. Mi pedig továbbra is figyelünk és tudósítunk – mert ez a te jövődről is szól.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."