KRÉTA-jelszavak szivárogtak ki, elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Arra kérik a szülőket, hogy változtassák meg a KRÉTA-jelszavakat, mert kiszivároghattak – tudta meg a Telex. Nemcsak szülők, de tanárok is kaptak rendszerüzenetet, amiben erről tájékoztatták őket. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vizsgálata szerint KRÉTA-s felhasználónevek és jelszavak kerülhettek a darkwebre. Ezeket pedig belépésre is használhatják, amivel érzékeny adatokhoz férhetnek hozzá.

Billie Eilish. Fotó: Flickr / crommelincklars
Billie Eilish. Fotó: Flickr / crommelincklars

Kiborultak a mesterséges intelligenciára a zenészek. Több mint 200 művész írta alá azt a nyílt levelet, melyben felszólítják az AI fejlesztő vállalatokat, hogy hagyják abba a művészeti termékek felhasználását a programjaik betanítására. Az aláírók között van Billie Eilish, Nicki Minaj és Katy Perry is. A levélben azt írják, hogy amit az AI-cégek csinálnak, az lopás, és káros a kreativitásra. Arról nem is beszélve, hogy amikor a zenei modellek képzéséhez használják a műveiket, azt jogdíjfizetés nélkül teszik, megkárosítva őket. (Euronews)

Ferge Zsuzsa. Forrás: ELTE
Ferge Zsuzsa. Forrás: ELTE

Meghalt dr. Ferge Zsuzsa, Magyarország egyik legnevesebb szociológusa, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 93 éves volt. Elsősorban a gyerekek jóléte és a szegénység témája érdekelték. Többek között iskolaszociológiával, a társadalmi előnyök-hátrányok átöröklésével és a szegénység különböző megjelenési formáival foglalkozott. Rengeteg díja volt, és nemcsak Magyarországon, de külföldön is ismert és elismert szakemberként tartották számon. (MTI)

Magyarország hivatalos lapjában, ahol a legújabb törvényekről és módosításokról szokott a kormány hírt adni, a Magyar Közlönyben ritkán szerepel bűnügyi hír, de most volt. Az Origó nyelvi centrum közleménye volt benne, amiben arról írnak, hogy rengeteg nyelvvizsgát megsemmisítenek. Azt írták, a kiállított bizonyítványokat bűncselekmény befolyásolta. Ez leginkább azt szokta jelenteni, hogy a vizsgáztató kenőpénzt fogadott el a vizsgázótól azért, hogy átengedje a nyelvvizsgán. (24.hu)

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy az új köztársasági elnök, Sulyok Tamás átírta a Novák Katalin által nem is olyan rég, decemberben írt szabályokat. Ezt Szervezeti és Működési Szabályzatnak (SZMSZ) hívják, amiben lefektetik a a döntési jogköröket és a szervezet – ez esetben a köztársasági elnöki hivatal – felépítését. A legnagyobb változás benne az, hogy míg Novák sok tevékenységet kiszervezett igazgatóságoknak, Sulyok több mindent vesz a saját irányítása alá. (24.hu)

Tüntetést hirdetett szombatra Magyar Péter, Varga Judit exférje a budapesti Kossuth térre, a Parlamenthez. Az esemény miatt 13:30-tól lezárások lesznek Budapesten az 5. és a 6. kerületben. Hogy pontosan hol és meddig, azt a rendőrség honlapján megnézhetitek.

America. Forrás: guggenheim.org
America. Forrás: guggenheim.org

Bűnösnek vallotta magát az angliai buditolvaj. A Winston Churchill (aki az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt a második világháború alatt) szülőházában kiállított, 18 karátos aranyból készült vécé neve Amerika és „A győzelem nem opció” című kiállítás része volt. Ezt lopta el 2019-ben a 39 éves James Sheen, aki bűnösnek vallotta magát a bíróságon. Videón jelentkezett be, mert más lopások miatt már 17 éves börtönbüntetését tölti. Az alkotó, Maurizio Cattelan egyébként úgy magyarázta a művét, amit New Yorkban, a Guggenheim Múzeumban is kiállítottak a lopás előtt, hogy a társadalmi egyenlőtlenségeket akarta ábrázolni vele. „Bármit is eszel, legyen az egy kétszáz dolláros ebéd vagy egy kétdolláros hot dog, az eredmény ugyanaz, ha a vécé felől nézed”. (USA Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.