Na ki lesz április bolondja?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Április elseje nagyon sok országban a bolondok napja. Ezen a napon teljesen rendben van megviccelni, átverni másokat, és ennek komoly hagyományai is vannak. Aki pedig bedől a mai csínyeknek, április bolondjává válik. Ha pedig Franciaországban él, akkor április halává. Ennek eredete valószínűleg az, hogy a fiatalabb halakat könnyebb kifogni, és a hal a hiszékeny embert is szimbolizálja. Épp ezért a francia gyerekek gyakran azzal viccelik meg egymást, hogy egy papírból készült halat ragasztanak a másik hátára. Sokszor egyébként a média és egyes cégek is részt vesznek az április elsejei tréfákban. A CNN néhány éve összegyűjtötte minden idők legemlékezetesebb átveréseit, ezekből mutatunk most néhányat:

  1. 1957. április elsején a brit BBC tévécsatorna egyik külpolitikával foglalkozó műsorában beszámoltak arról, hogy Svájcban különösen jó termésre számítanak a spagettitermesztők. Hosszan fejtegették, hogy az enyhe időjárás és a spagettigyomok elleni hatékony küzdelem miatt kimondottan jó spagettitermés várható. A sztorit rengeteg angol elhitte, pláne, mert a BBC-t mindig is megbízható hírforrásnak tartották.

2. Szintén a BBC volt az a csatorna, amelyik 1980-ban bemondta, hogy megújul a híres londoni óratorony, a Big Ben. A klasszikus óramutatókat digitális kijelzőre, vagyis ennek akkori megfelelőjére, kvarcórára cserélik majd. Ez a hír annyira felháborította az angolokat, hogy a BBC-nek végül bocsánatot kellett kérnie a viccért.

3. Nemcsak a brit tévések viccesek, hanem a svédek is. A hatvanas években még a legtöbb tévében fekete-fehér adás ment. 1962. április elsején a svéd tévében viszont bemondták, hogy egy új technológia segítségével színesben is lehet látni a műsorokat, ha azt nejlonharisnyán keresztül nézik. Állítólag nagyon sok svéd tévénéző bedőlt a viccnek.

4. 1998. április elsején Alabamában kihirdettek egy „törvényt”, amiben újraértelmezték a pít. A törvény szerint a pí (π) ebben az államban innentől kezdve nem 3,14. hanem egyszerűen csak 3. Mert annak van értelme. Ennek a viccnek egyénként volt előzménye is, 1897-ben Indiana államban tényleg megpróbálták egész számra kerekíteni a pít. A matematikusok tiltakoztak.

5. 2015-ben az egyik legnagyobb papírárut gyártó amerikai cég bejelentette, hogy vécépapírt fog gyártani a balkezeseknek is. Ugyan csak április elsejei tréfa volt az egész, de állítólag elkezdtek ömleni a megrendelések. Ennek a tréfának egyébként az lehetett az előzménye, hogy 1998-ban a Burger King egy napig árult balkezes Whopper-szendvicset is.

Balkezes vécépapír-reklám. Forrás: X

Az se keseredjen el, akiknek se tévécsatornája, se nagyvállalata, a jó tréfákhoz csak egy kis kreativitás kell. Akinek nincs jobb ötlete, még mindig kicserélheti a cukrot sóra, vagy celofánt rakhat a vécécsészére. Mi szívesen elolvassuk majd, hogy mivel tréfáltátok meg egymást. Ehhez a címlapon a bal oldali menüben találjátok az üzenőgépet. A legviccesebb csíny beküldőjének pedig veszünk egy zsiráfot.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.