Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemhogy tavaszi, hanem már-már nyári napunk lesz ma, 26 fok is lehet. Ha június lenne, lassan készülnénk a strandra. 11 évvel ezelőtt viszont ezen a napon sok helyen még térdig álltunk a hóban, a Kékestetőn például 106 cm vastag volt a hótakaró március 30-n. Szóval lehet szidni az időjárást, hogy megbolondult, de inkább örüljünk a szép időnek.

Nagyszombat van, a húsvét előtti nap. Sokan ma este fejezik be a 40 napos böjtöt, és megszegik a sonkát is, amihez kókonyát, azaz sonkalében főtt tojást esznek. A sonkaevés hagyománya onnan jött, hogy a régi paraszti portákon a télen levágott disznó húsa nagyjából ilyentájra érett meg. Mivel a hús akkoriban még nem volt mindennapos dolog, a sonka pedig kifejezetten különlegességnek számított, ezért ezzel nyitották meg az ünnepet. A tojás pedig az újjászületést jelképezte.

Ha kicsit már sok a nyúlból és a tojásból, ma olyan olvasnivalókat hozunk neked, amiből ezek kimaradnak. Megtudhatod, miért vagy fáradtabb tavasszal, és hogy az emberek miért vesztették el a szőrüket. Írunk Csehországról is, ahol sok a sör és Kisvakond-kultusz van. Ha pedig Zalánnak hívnak, legyen nagyon boldog a névnapod.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.