Ügyészség

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ügyészség az igazságszolgáltatás egyik szereplője, arra való, hogy az államot képviselje a bíróság előtt. Ha például egy gyilkossági ügyet tárgyalnak, az államnak az elvárása az, hogy a gyilkost börtönbe küldjék. Ezért az ügyész a büntetés mellett érvel. Vele szemben a vádlott ügyvédje próbálja menteni a védencét.

Az ügyészség feladata az is, hogy a nyomozások törvényességét felügyelje. Kizárólagos joga van arra is, hogy vádat emeljen. Tehát az ügyészség dönti el, hogy melyik ügy kerül bíróság elé, és melyik nem.

Az ügyészek együttműködnek a rendőrséggel, felügyelik a nyomozást, és ellenőrzik a rendőri munkát. Egyes rendőri eljárásokhoz ügyészi engedély kell, például a letartóztatáshoz. Az ügyész előírhatja a rendőröknek, hogy kiket kell még kihallgatni, és milyen más anyagokat és bizonyítékokat kell még beszerezni. A nyomozás végén a rendőrség az ügyet elküldi az ügyészségnek, ahol eldöntik, hogy mi legyen: vádemelés, vagy a vád megszüntetése.

Magyarországon a legfőbb ügyész 2000-2006 közt és 2010 óta Polt Péter, korábbi fideszes politikus. Őt rengeteg kritika érte amiatt, hogy az ügyészség sokszor lezárt nyomozásokat, vagy meg sem indította azokat akkor, ha a kormány tagjainak kellemetlenek lettek volna. Itt főleg korrupciós ügyekről volt szó.

Polt Péter legfőbb ügyész. Kép: ugyeszseg.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."