Visszatért a világ legmenőbb halkapu-streamingje

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Évek óta óriási siker egy közvetítés Hollandiában: az élő adásban egy víz alatti kamera felvételeit láthatjuk egy Utrechttől nyugatra fekvő zsilipnél. Tavasszal halak ezrei úsznak át Hollandia negyedik legnagyobb városának csatornáin, hogy a sekély vízben megtalálhassák az ikrájuk lerakásához szükséges helyeket. A probléma csak az, hogy sokszor várakozniuk kell a Weerdsluis nevű zsilipnél, mert az tavasszal csak ritkán nyílik ki.

Weerdsluis. A zsilip, ahol a kamera található.
Door Japiot / Wikipedia

A helyi ökológusok zseniális megoldást eszeltek ki: webkamerás közvetítést indítottak, amit bárki követhet élőben. Ha a nézők látják, hogy a halak arra várnak a zsilipnél, hogy átkelhessenek, megnyomhatják a virtuális csengőt, hogy értesítést küldjenek a zsilip őrének. Ő ugyanis nem lát le a szárazföldről a 2,1 méter mély vízbe. Így azonban, ha elegendő hal gyűlt össze a kapunál, kinyitja kézzel a zsilipkaput, hogy biztosítsa az átkelést.

Elcsípett jelenet az adásból. Twitter

A közvetítés lehetővé teszi, hogy a szakemberek és lakosság együtt dolgozzon. Meg persze azt is, hogy a halaknak ne kelljen túl sokat ácsorogniuk a kapuknál. Mutatjuk, hol lehet nézni 0-24 órában:

A halkapucsengő 2021-ben indította el az első közvetítést, azóta minden évben nagy sikert aratott. Az adást rengetegen nézik, többek szerint totálisan rá lehet kattanni. Az idei évad március 1-jén kezdődött és június vége felé érhet majd véget.

Fotó a tavalyi szezonból. Dutch Wall Fish. YouTube

A halkapucsengőnek amúgy saját heti videónaplója is van, amelyben beszámolnak az elmúlt hét legérdekesebb felvételeiről, sőt, „halelőrejelzést” is adnak a következő napokra. A projektet a vízügyi hatóságok a város önkormányzatával együtt viszik: a halak ugyanis az ökoszisztéma létfontosságú részei, rovarokat esznek és fenntartják a csatornák tisztaságát. Emellett adatokat szolgáltatnak a víz alatti fantasztikus élővilágról is.

(IFL Science, Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."