Tényleg kiszagolják az állatok az ember félelmét?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sokszor gondoljuk azt, hogy az állataink megérzik, ha valami bajunk van. Ráadásul ennek van is alapja, a kutyák például ki tudnak szagolni egyes betegségeket is. A kutatók viszont most azt vizsgálták, hogy az állatok tényleg megérzik-e az emberek félelmét. Persze ehhez speciális vizsgálatot kellett kitalálni, ugyanis a kutyák nemcsak a szag alapján érzékelik az ember testében lezajlódó folyamatokat, hanem reagálnak az arckifejezésre és a testtartásra is.

A mostani kutatásban először lovakat vizsgáltak. Nekik olyan szagmintákat mutattak, amiket emberek bocsátottak ki tévénézés közben. Az egyik esetben vígjátékot, a másikban horrorfilmet mutattak nekik. Mármint az embereknek, nem a lovaknak. A filmek után verejtékmintákat gyűjtöttek a hónaljukról. Majd megkérték őket, hogy mondják el, hogy mennyire éreztek örömöt és vidámságot a filmek alatt, illetve mennyire féltek. Ezek után a szagmintákat megmutatták lovaknak, és azt figyelték, hogy máshogy reagál-e az állat a különböző szagokra.

kép: pixabay

A lovak képesek voltak különbséget tenni az öröm és a félelem közt. Amikor a vígjáték után levett szagmintákat szagolták, csak a bal orrlyukukat használták. A horror-minták után pedig mindkettőt, ráadásul itt sokkal tovább is tartott a szaglászás. Az persze ebből a kísérletből nem következik, hogy a lovak tudják, hogy mi az a félelem, de az biztosnak tűnik, hogy az emberből más szag jön ki akkor, amikor örül, és más, amikor fél. Így a kutatók azt kezdték vizsgálni, hogy milyen vegyületeket termel a rettegő ember. És azt is, hogy ezek a szagok hogyan hatnak más állatokra.

Kiszagolja, ha nem vagy boldog. Kép: pixabay

A lovas kísérletet megismételték labrador retrieverekkel is, itt ugyanaz az eredmény született. A kutyák is eltérően reagáltak a boldog és a rémült ember szagára. Ezekkel a kutatásokkal azt bizonyították, hogy a szagok nagyon komoly szerepet játszanak a fajok közti érzelmi kommunikációban. Tehát igen, a kutya valószínűleg felismeri a félelmet. Ennek előnye a vadállatok között nyilvánvaló: ha a másik állat fél, akkor nem biztos a fölényében, tehát valószínűleg legyőzhető. (livescience.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."