A leghosszabbnak hitt magyar szó nem is a leghosszabb

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha véletlenül szeszkipedaliofóbiában szenvedsz, azaz rettegsz az igen hosszú szavaktól, akkor nem biztos, hogy ez a cikk neked való. Ebben ugyanis olyan szavakról lesz szó, amik mellett a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekértet is eltörpül majd. És még mielőtt tényleg megmutatnánk, miféle szószörnyeket voltak képesek összehozni az emberek, fontos leszögezni, hogy a hosszú szavaktól való félelem sok esetben tényleg valós. Olyan embereknél, akik olvasási vagy szövegértései problémákkal küzdenek, esetleg dadognak, komoly szorongásokat tud okozni egy-egy hosszú szó a szövegben. Tőlük most előre elnézést kérünk.

Ha egy magyar gyereket megkérdezünk, hogy mi a leghosszabb magyar szó, vagy a már fent említett, 44 karakterből állót, vagy a 47 írásjellel leírható elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért-ot fogja mondani. Pedig a valódi rekorder 77 írásjelből áll, és nem valószínű, hogy gyakran hallod majd. Ez pedig a széttöredezettségmentesíthetőtlenítetthetőtetlenségtelenítőtlenkedhetőiteknek.

Persze ezeket a szavakat mesterségesen állították elő, a magyar nyelv ragozási és toldalékolási szabályainak kicsavarásával. Nem valószínű, hogy bárki bármilyen helyzetben fel tudná használni ezeket a való életben. Ha viszont olyan szavakat nézünk, amiket akár még használhatnánk is, akkor az egyik leghosszabb a 43 írásjelből álló legeslegmegkérdőjelezhetetlenebbjeitekéiből. Na persze ez is csak elméletileg használható. Reméljük nem találkoztok olyan szöveggel ezen kívül, amiben előkerül ez a szó.

Angolul a leghosszabb szót több mint két óráig tart felolvasni. Ez az egyik legnagyobb fehérje, a titin teljes neve, ha mind a 34 ezer aminosavát le akarjuk írni. Ez egyébként 189 819 betűből áll. Úgy kezdődik, hogy metonil-, és két óra múlva eljutsz oda, hogy -izolucein. Ha van egy kis időd, itt meghallgathatod:

Egy fehérje képlete azonban egyes nyelvészek szerint nem is számít valós szónak. Épp ezért a Guiness Rekordok Könyvébe leghosszabb szóként egy 195 karakterből álló szanszkrit szó került. Ez pedig nem más, mint egy kelet-indiai tartomány leírása. Így szól:

(iflscience.com, 24.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.