Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

És boldog névnapot az Iréneknek, Íriszeknek és Lúciáknak. Ma van a Tolkien-olvasás napja, tehát ha még nem volt meg a Gyűrűk Ura, vagy újra elolvasnád, ez egy jó alkalom belevágni. És – ez már másik könyvből van – ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja is, más néven az angyali üdvözlet ünnepe. A keresztény hagyomány szerint ezen a napon kopogott be Gábriel arkangyal Szűz Máriához, hogy közölje vele: ő fogja megszülni Jézust. Na, hála Istennek! – gondolhatta Mária erre.

Gyümölcsoltással ő egyébként nem foglalkozott sose, volt elég dolga a kis Jézussal. Az csak onnan jön, hogy ilyenkor volt szokás oltani a fákat, aztán a gazdák összekötötték a kettőt, hogy el ne felejtsék. Hozzájuk nem járt arkangyal szólni, hogy mikor mi a teendő.

Ma az egyik teendő felöltözni jó melegen, mert továbbra is szeszélyes, esős, szeles, csúnya idő lesz. De ez az időt nem zavarja, ő nem akar szép lenni. Mi emberek ettől nem tudunk teljesen megszabadulni. Talán még Mária is gyorsan megigazította a sminkjét, amikor a kukucskálón látta, hogy megjött Gábriel. De sajnos sok a megtévesztés és a veszélyes divat ezen a téren is. Ma írunk arról, mit ne tegyél az arcoddal, akárhogy is győzködnek influencerek vagy arkangyalok.

De ha bárki azt mondaná, hogy bezzeg régen nem a sminken járt az emberek esze, azt nevesd ki nyugodtan. A Római Birodalom lányai és asszonyai jó esetben birkaverejtékkel, rossz esetben kakából kevert bőrápolóval kenték az arcukat, hogy szépek legyenek. És száz évvel ezelőtt a legszegényebbek otthonában is akadt ünnepnapra egy kis pacsuli: olcsó, émelyítő parfüm. Szóval nem vagyunk semmivel rosszabbak. De azért nem kell elhinni és az arcunkra kenni minden… birkakakát!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.