Elindult az EU-csúcs, új koronavírus, fánkrablás – híradó csütörtökön

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Csütörtökön kezdődött az EU állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója, ahol többek között Ukrajna támogatásáról és annak uniós csatlakozási folyamatáról is tárgyalnak. Az Európai Tanács támogatná, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, azonban Orbán Viktor ezt ellenzi. Ahhoz, hogy egy ország uniós tagállam lehessen, számos előfeltételt kell teljesítenie, de a magyar miniszterelnök azzal érvel, hogy ezekből néhány még nem valósult meg, ezért nincs is miről beszélniük. „Nincs abban a helyzetben a tanács, hogy döntsön. Jöjjünk vissza később” – nyilatkozta. (24)

Már szeptemberben megérkezett Magyarországra az új, XBB.1.5 nevű koronavírus-variáns, a járványügyi hatóság azonban erről nem tájékoztatta a nyilvánosságot. A Telex vette észre, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ már szeptember 11-én azonosította itthon a vírus újabb változatát. Ez egy olyan dokumentumból derült ki, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos arról írt, hogy sürgősen be kell szerezni 100 ezer, az új vírushoz igazított vakcinát. A lap emlékeztet, hogy az XBB.1.5 az utóbbi hónapok legjelentősebb variánsa, világszerte ez okozta ősszel a legtöbb új fertőzést. (Telex)

Új közösségi oldal indult Magyarországon, csütörtöktől mindenki számára elérhető lett a Threads. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a Twitter (új nevén X) versenytársaként indította el a platformot. Júliusban öt nap alatt 100 millióan regisztráltak rá az Egyesült Államokban, ám Európában eddig nem volt elérhető, mert nem felelt meg az Európai Unió adatvédelmi szabályainak. Most, hogy ezt kijavították, a threads.net weboldala itthon is megjelent, ám az okostelefonos alkalmazás még nem letölthető. A platformra az Instagram-fiókkal is be lehet lépni. (CNN)

És végül édességekről. Egy 10 ezer darab fánkot szállító furgont lopott el egy nő Ausztráliában. Az autó november 29-én hajnalban tűnt el egy Sydney külvárosában lévő benzinkútról. A rendőrség egy héttel később megtalálta a járművet egy parkolóban, a több ezer romlott fánkkal együtt. A zsákmányban klasszikus és karácsonyi fánkok is voltak. Egyelőre nem tudni, hogy a nő tudott-e az édességekről, vagy csak az autó kellett neki. A 28 éves tolvajt letartóztatták. Jogosítvány nélküli vezetés és lopás miatt kell a bíróság elé állnia. (BBC)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.