Nemsokára szabad szemmel is látható lesz, ahogy egy csillag felrobban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hamarosan szabad szemmel is látni lehet majd, ahogy a „szomszédban” felrobban egy fehér törpének nevezett haldokló csillag. A jelenség ugyan háromezer fényévnyire van tőlünk, de akkora lesz a robbanás ereje, hogy távcső nélkül is láthatóvá válik majd.

Pontosabban akkora volt a robbanás. Ha olyasmit nézegetünk, ami háromezer fényévre van, akkor mi a háromezer évvel ezelőtti állapotát látjuk – mert ennyi idő alatt ér ide a fénye.

A számítások szerint még valamikor idén láthatjuk, ahogy a T Coronae Borealis nevű fehér törpe nóvává változik. A fehér törpe állapot a csillagok fejlődésének utolsó szakasza. Ilyenkor a csillag már halvány. Mivel a T Coronae Borealis kettős csillag, a fehér törpe a párjától folyamatosan anyagot szív el. Ez időnként, itt körülbelül nyolcvan évente hatalmas robbanást okoz, ami szabad szemmel is látható. Utoljára 1946-ban figyelhették meg a földlakók ezt a jelenséget.

Nova-robbanás. Forrás: wikipedia/NASA.org

A robbanás pontos időpontjáról a NASA ad majd tájékoztatást, ehhez érdemes követni az X-en található fiókját. És vannak olyan appok, amikkel könnyen be tudjuk azonosítani az égen a T Coronae Borealis helyét. Ahhoz, hogy tisztán lássuk a robbanást, érdemes a városon kívülre menni, ahol kicsi a fényszennyezés. Aki lemarad a mostani nóvarobbanásról, legközelebb 2100 környékén pótolhatja be ezt az élményt.

A 12P/Pons-Brooks üstökös pont úgy néz ki, mint Han Solo űrhajója. Forrás: Comet Chasers Project, Helen Usher, Cardiff/The Open Universities

Idén egyébként több égi jelenséget is megcsodálhatunk a Földről. Április 8-án Észak-Amerikában és Kanadában teljes napfogyatkozás lesz. Ebből mi itt Magyarországon sajnos nem fogunk látni semmit. Néhány nappal később pedig egy Milennium Falcon-formájú üstököst lehet megfigyelni a Föld közelében. A 12P/Pons-Brooks nevű üstökös június másodikán lesz hozzánk a legközelebb, 231 ezer kilométerre fog elsuhanni a Föld mellett. Ezt ha szabad szemmel nem is, de távcsővel látni lehet majd. (sciencealert.com)

Kiemelt kép: fehér törpe a Csiga-ködben. Forrás: Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.