Ma 105 éve kezdődött a Tanácsköztársaság

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1919. március 21-én kiáltották ki a Magyarországi Tanácsköztársaságot. Ez volt az első kommunista kísérlet hazánkban. Kun Béla és társai uralma 133 napig tartott, mielőtt megdöntötte a külföldi, elsősorban román katonai beavatkozás.

Magyarország az első világháborút elveszítette. A háború teljesen tönkretette az országot. Az Osztrák-Magyar Monarchia szétesett, a magyar területen élő nemzeti kisebbségek saját államokat próbáltak kiszakítani. Éhezés, nélkülözés, káosz uralkodott. Az egymást követő kormányok nem tudtak úrrá lenni a helyzeten.

Ahogy lenni szokott, ebben a környezetben rohamosan erősödtek a szélsőséges, gyökeres fordulatot ígérő politikai erők. Németországban a vereség után például egy kefebajszos katonaember kezd pártot szervezni, hogy később elkezdjen egy második háborút. Magyarországon a reménytelen, nyomorgó nép elsősorban a kommunistákhoz húzott. Ők az orosz forradalom követését kínálták – hiszen Oroszországban Lenin vezetésével már két éve átvették a hatalmat a kommunisták.

A komcsik népszerűségét látva Károlyi Mihály miniszterelnök önként adta át a hatalmat a Kommunisták Magyarországi Pártjának. Ők Forradalmi Kormányzótanács néven alakítottak kormányt, Kun Béla vezetésével. Ezzel indult a Tanácsköztársaság története.

Kun Béla csepeli munkásokhoz beszél, 1919. Fotó: Wikipedia

Fegyverbe!

A magyar kommunistáknak mindenekelőtt a hadsereg felállításával kellett törődniük. Ekkor Magyarország még hivatalosan nem kötött békét, de azt lehetett sejteni, hogy fájni fog. Szomszédaink minden irányból igyekeztek több területet ellenőrzésük alá vonni, hogy a béke aláírásakor minél nagyobb legyen a zsákmány. A magyar Vörös Hadsereg végül jelentős sikereket ért el. Visszafoglalták Miskolcot, a Felvidék (Szlovákia) jelentős részét. Ám a román előrenyomulást nem tudták megállítani, a Tiszántúl ellenséges kézre került. Nehezítette a helyzetüket, hogy a nyugati hatalmak nem rokonszenveztek a kommunista kormánnyal, hanem az ellenségeit segítették.

A Tanácsköztársaság rövid ideje alatt sok mindent megmutatott a kommunizmusból. A tanács eleve a szovjet szó fordítása. A harcok árnyékában is megpróbálták átalakítani a társadalmat. Eltörölték az iskolákban a kötelező imádkozást, államosították az egyházi iskolákat és földbirtokokat. Szintén elvették a nagyobb, magántulajdonban lévő gyárakat, színházakat és mozikat, valamint a bérházakat. Ez lehetővé tette a lakbérek csökkentését. A nagypolgári villákba és sokszobás lakásokba szegény családokat költöztettek, akiknek nem volt hol lakniuk. Sokáig emlékezetes intézkedés volt, hogy a Margit-szigetet, ahol addig a gazdag urak szórakoztak, megnyitották a szegény gyerekek előtt.

A fagylalt visszanyal

Akinek mindez nem tetszett, az rosszul járt. A Tanácsköztársaság kezdettől lázadásokkal, felkelésekkel nézett szembe. Tiltakoztak azok, akiktől elvették tulajdonukat, az egyházak, de azok a parasztok is, akik földosztásra vártak, és nem kapták meg. Az ellenállást kíméletlen vérengzéssel törték le a belügyi népbiztos, Szamuely Tibor különítményei. Ebben is az orosz receptet követték.

Lezuhant Phönix repülőgép a Tanácsköztársaság hadjárata idején. Fotó: Fortepan / Balassa Péter

A Tanácsköztársaságnak a román hadsereg Budapestre érkezése vetett véget. A kommunista vezetők elmenekültek, Kun Béla a Szovjetunióban kötött ki. Ott a sztálini terror áldozata lett: koholt vádak alapján kivégezték. A trianoni békeszerződést már ezután írta alá az új magyar kormány.

A kommunista hatalom Magyarországra már csak a szovjet hadsereggel tért vissza, 1945-ben. A szocialista Magyarországon a Tanácsköztársaságból legendát gyártottak, Kun Bélát és társait pedig hősként tisztelték. De azt nem nagyon emlegették, hogy ő is a szovjetek áldozata lett.

A Margit-sziget pedig ma is nyitva áll mindenki előtt, de fagyira nem minden gyereknek van pénze.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.