Jön az uniós pénz, Ferenc pápa nem mond le, paprikával megyünk az űrbe – híradó szerdán

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jöhet az uniós támogatás egy része. Tízmilliárd eurót kap Magyarország abból a pénzből, amit eddig az Európai Unió visszatartott. Az unió eddig azért nem engedélyezte a kifizetést, mert úgy látta, hogy a bíróságok függetlensége sérült hazánkban, és a kormány befolyásolni igyekszik a bírói döntéseket. A vita évek óta húzódik. A kormány végül beadta a derekát, és módosította a bíróságokra vonatkozó törvényeket, így a pénz egy része megérkezhet. További körülbelül húszmilliárd euró továbbra is zárolva marad. Ahhoz, hogy ezt is megkaphassuk, a kormánynak más feltételeket is teljesítenie kellene.

A bíróságok függetlensége alapvető fontosságú a demokráciában. Az EU-t főleg az aggasztotta, hogy ahol a kormány beleszólhat a perek kimenetelébe, ott például egy korrupt politikust sohasem fognak elítélni azért, mert lopott a közös pénzből – beleértve az uniós pénzeket.

Ferenc pápa egy interjúban bejelentette, hogy esze ágában sincs lemondani a pápaságról. Noha mostanra megszaporodtak a 86 éves Ferenc egészségügyi problémái, nem szeretne visszavonulni úgy, mint elődje, XVI. Benedek. A megválasztott pápa hagyományosan haláláig vezeti a katolikus egyházat, de Benedek – fizikai gyengeségére hivatkozva – egy idő után már nem tudta ellátni ezt a feladatot. Ferenc pápa szerint elődje bátor volt, mert ki tudta mondani, hogy elég. Ő azonban azt kéri az Úrtól, hogy akkor mondhassa, hogy elég, amikor Isten is úgy akarja. Ferenc pápa, aki maga is Argentínába kivándorolt olaszoktól származik, számtalan alkalommal igyekezett már felhívni a figyelmet a menekültek helyzetére, az interjúban arról beszélt, hogy a migránsok befogadása emberi és keresztény törvénynek számít. Hozzátette: „Jézus is migráns volt.” (MTI)

Próbajogsit vezetne be az EU a fiataloknak. Az Európai Unió azt szeretné, hogy javuljon a közlekedésbiztonság, a cél pedig, hogy 2050-re a nullához közelítsék a halálos balesetek számát. Ehhez új szabályok is járnak, amelyek kiemelten foglalkoznak a fiatal sofőrökkel is. Ők okozzák a belesetek jelentős részét. A javaslat szerint a kezdő autósok kétéves próbajogosítványt kapnának, és megújítanák az elméleti, illetve a gyakorlati képzést is, hogy a sofőröket jobban felkészítsék azokra a helyzetekre, amikor élesben, a forgalomban kell döntéseket hozniuk. (HVG)

Paprikával készül Magyarország a világűrbe: erről Nagy István agrárminiszter beszélt egy interjúban. Talán már ti is hallottatok róla, hogy 2024 végén űrhajóst küld az ország a Nemzetközi Űrállomásra, ahol különböző kutatásokra is sor kerül majd. Az agrárminiszter szerint mindenki fantáziáját izgatja, hogy az ember képes-e telepeket létrehozni a Holdon vagy a Marson. Márpedig ahhoz, hogy ott emberi kolóniákat lehessen letelepíteni, mindenféleképpen biztosítani kell az élelmiszerellátást. Az állomáson ezért többek között azt vizsgálják majd, hogy a Debreceni Egyetem által kinemesített paprika mennyire alkalmas az űrbéli termesztésre. (Index)

Közzétette a Google, milyen szavakra, emberekre, filmekre kerestek rá a legtöbben idén. Ha globálisan nézzük az eredményeket, akkor a folyamatban lévő Izrael-Hamász háború vezette a híreket, ezt követték a júniusban a Titanic roncsánál megsemmisült tengeralattjáróval kapcsolatos kérdések, valamint a februári pusztító török-szír földrengések. A legtöbbször keresett film a Barbie volt, míg a legnépszerűbb énekes Shakira. A Google a legkeresettebb receptek listáját is közzétette, ezen az első helyen egy klasszikus dél-koreai étel, a bibimbap végzett. Ami a magyar eredményeket illeti, a „legnépszerűbb” ember Azahriah lett, az elhunytak kategóriában pedig Suhajda Szilárd hegymászóra kattintottak a legtöbben. A filmes mezőnyben az Oppenheimer, a sorozatosban a Wednesday nyert, a sportesemények közül pedig az atlétika vb érdekelte a legtöbb magyart. (Google)

Vincent van Gogh: Búzamező viharfelhőkkel

Valaki ellopott egy ezerkilós, négy méter magas Vincent Van Gogh-szobrot Hollandiában, Assenben. A szobrot hétfőről keddre virradó éjszaka vitték el, és még egy üzenetet is hagytak a helyén: „Tegnap este kicsit meglepődtem, most pedig máshol találom magam az ecsetemmel.” A szobrot szeptemberben helyezték ki, és a tervek szerint január 7-ig ott is maradt volna. A gigantikus súlyú szobor a holland festőt ábrázolja, aki a bal karjában tartja az egyik festményét. Az alkotást kihelyező egyesület munkatársa elmondta: örülnek, hogy maradt „nyom” az elkövetők után, mert a fenti mondat arra utal, hogy viccből vitték el a szobrot. Ennek ellenére természetesen vissza akarják kapni. Most a közeli üzletek biztonsági kameráinak felvételeit elemzik, hogy azonosíthassák a tolvajokat. (NLTimes)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."