A Poco Bar rosszabb, mint a snüssz

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Korábban már olvashattatok a snüsszről és leírtuk, hogy a szülők jó része minimum kiakad, ha ennek a fogyasztásán ér. Most viszont a Poco Barról lesz szó, amivel jóval nagyobb baj van annál, hogy az anyád dühös lesz tőle. Ettől ugyanis meg lehet halni.

Ezt pedig azért írtuk ilyen kegyetlenül, hogy olvass tovább. A fiatalok többségét ugyanis általában nem érdekli, hogy az egészsége károsodhat, de muszáj, hogy tisztában legyetek a Poco Bar veszélyeivel. Mert egyébként ez is olyasmi, mint a snüssz, a felnőttek nagy része még csak nem is hallott róla, hiszen ez is a fiatalok „játéka”.

Forrás: MDKSZ.hu

Na de mi is ez a Poco Bar?

A Poco Bar egy olyan eszköz, ami ízesített nikotinos folyadékot tartalmaz. Színes, eldobható, és egyáltalán nem büdös. Azért veszélyesebb, mint a korábban már betiltott és ehhez eléggé hasonló Elf Bar, mert szünet nélkül több ezer slukk elszívására is alkalmas. Ez a mennyiségű nikotin pedig egy elefántot is kiütne, nemhogy egy gyereket. A nikotin a dohánytermékekben található anyag, ami erősen hat az agyra, és komoly függőséget okoz. Mivel a Poco Bart sokáig lehet folyamatosan szívni, kevesen gondolkodnak rajta, hogy ezalatt mennyi nikotin kerül a szervezetbe. És így szinte fel sem tűnik, hogy egy ültő helyben elfogy akár 100-150 szál cigi. Ennyi nikotin van ugyanis egy darab Poco Barban. Azt sem lehet ellenőrizni, hogy ki és hogyan gyártotta ezeket, úgyhogy még az is lehet, hogy a nikotintartalom jóval magasabb annál, mint ami a dobozra van írva.

A szakemberek azért is aggódnak, mert könnyen cserélhető az a lötty, ami ebben az eszközben van. És mivel a gyerekek nagyon kreatívak, bármilyen más anyaggal is feltölthetik a patront. Például marihuánával, de erről majd később részletesebben is írunk.

És mivel ezeket a Poco Barokat nem vizsgálta be senki, lehetnek köztük hibás és veszélyes eszközök is, amik túlhevülhetnek, felrobbanhatnak, és nagyon nem lenne szerencsés, ha mindez pont a ti kezetekben történne.

A nikotinmérgezés nem jó móka

Magyarországon tavaly a nikotinmérgezéses esetek tízből kilenc alkalommal kiskorúakkal történtek. Ezek több mint kilencven százaléka az új típusú dohánytermékeknek, a snüssznek és az elektromos ciginek „köszönhető”. És hogy mik a nikotinmérgezés tünetei? Az enyhébbek közé tartozik a szédülés, hányinger, fejfájás és az erős szívdobogásérzet. Súlyosabb esetben szívritmuszavar, görcsroham és légzésleállás is előfordulhat.

Ezekkel az ízesített elektromos cigikkel az a legnagyobb baj, hogy nagyon könnyen és gyorsan nikotinfüggővé tesznek. Ez azt jelenti, hogy már 1-2 Elf vagy Poco Bar elszívása után már kívánni fogja a szervezeted a nikotint. Ettől pedig újabb és újabb ilyen eszközt akarsz majd venni, ha pedig nem jutsz ilyenhez hozzá, akkor cigarettát. És ezzel máris rá vagy szoktatva valamire, amire a szervezetednek egyáltalán nincs szüksége, viszont jó sokba kerül, és még árt is.

Épp ezért a hatóságok egyre nagyobb erővel lépnek fel ezek ellen. Az Elf Bart már betiltották, és idén januártól a Poco Bart is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne ezekhez mindenféle illegális módon, webshopokból hozzájutni. De arra fel kell készülni, hogy a hatóságok egyre komolyabban figyelik és blokkolják ezeket a beszerzési helyeket. (24.hu nyomán)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."