Tanúkihallgatásra ment Magyar Péter

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Magyar Péter – Varga Judit igazságügyi miniszter volt férje, aki a kegyelembotrány után látványos módon szakított a Fidesszel – szerda reggel tanúkihallgatásra ment a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre. Magyar rengeteget posztol a Facebookon, amiben több utalást is tesz a kormány ügyeire. Így csak tippelni tudott, hogy melyik üggyel kapcsolatban fogják kihallgatni.

Miután Magyar kisétált az ügyészségről, rövid sajtótájékoztatót tartott. Ebben elmondta, hogy a Völner-Schadl ügyről kérdezte két ügyész – erről kép-és hangfelvétel is készült.

Mi az a Völner-Schadl ügy?

Az ügy két legfontosabb szereplője közül az egyik Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) volt elnöke. A végrehajtók dolga például lefoglalni a fizetésképtelen adósok, hitelfelvevők ingatlanjait és más tulajdonát. Ebből Schadl és köre milliárdokat keresett. Őt 2021 őszén előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt. Hogy mi az a korrupció, arról már itt írtunk nektek. A másik szereplő Völner Pál, aki igazságügyi államtitkár volt.

Judge hammer on the wooden table

Ők ketten, Schadl és Völner összedolgoztak: Schadl rendszeresen fizetett pár milliót Völnernek azért, hogy a pozíciója segítségével elintézzen neki bizonyos dolgokat. Schadl elintézte például, hogy Nagy Ádámnak, Rogán Antal kabinetfőnökének meglegyen a jogi vizsgája – akkor is, ha nem érdemelte volna meg. Schadl Györgyöt és Völner Pált – még a botrány kirobbanása előtt – rendszeresen lehallgatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat a nyomozás részeként. Az ügy egyébként jelenleg is a bíróságon van.

Az egyik lehallgatási jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy Schadlék „Tónit, Barbarát és Ádámot” emlegetik. Adná magát, hogy a nevek Rogán Antalt és feleségét, Barbarát, illetve Nagy Ádám kabinetfőnököt takarják, de erre eddig nem volt bizonyíték, és a hatóságok sem nagyon törték magukat, hogy kiderítsék. Rogán Antal – aki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként a kormányzati kommunikáció legfőbb irányítója – a parlamentben azt mondta: nem ismert Schadl nevű urat.

Rogán Antal. Solymári / Wikipedia

Mit állít Magyar Péter?

Magyar Péter tehát erről az esetről beszélt az ügyészségen. Amikor kijött, közölte, hogy három állítást tud megosztani a nyilvánossággal. „Az egyik az, hogy Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt” – mondta. Ez teljesen szembemegy azzal, amit Rogán Antal állított. A második az, hogy Magyar szerint Schadl letartóztatása előtt fél évvel a kormány már tudott arról, hogy titkos megfigyelés zajlik, és hogy Völner Pál – akkor még államtitkárként – korrupciós bűncselekménybe keveredett.

„A harmadik, és legsúlyosabb állításom, amit bizonyítani is tudok az az, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre és manipulálták az ügyészségi iratokat, ami annyit jelent, hogy vagy kivettek belőle dolgokat vagy kihúztak belőle dolgokat, vagy megmásítottak benne dolgokat” – mondta Magyar.

Magyar Péter. Facebook

Hogy pontosan milyen bizonyítékokról van szó, azt egyelőre nem tudni. Magyar szerint ezek olyan hangfelvételek, amelyeken a kormány több tagja is beszél. A felvételeket a következő, jövő heti tanúkihallgatásra viszi be, és szeretné azokat nyilvánosságra is hozni. Magyar úgy véli, a bizonyítékok bemutatása után a kormánynak nem lesz más lehetősége, mint lemondani. Magyar Péterről holnap részletesebben is írunk nektek.

Kiemelt kép: Magyar Péter / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.