Megállapodás a klímacsúcson: lassan búcsút mondunk a fosszilis tüzelőanyagoknak

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A világ országai azért gyűltek össze Dubajban, hogy megállapodjanak azokban az intézkedésekben, amik megállíthatják, vagy legalábbis lassíthatják a bolygó felmelegedését.

A tudósok már régóta egyetértenek abban, hogy a Föld klímája azért változik ilyen gyorsan, mert az emberek irgalmatlan mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot, azaz szenet, olajat, gázt égetnek el. Ennek nyomán túl sok káros anyag kerül a levegőbe. Ezek erősítik az üvegházhatást, azaz a meleg, ami a Napból érkezik, a bolygó körül marad. Ezért olvadnak a gleccserek és a jégsapkák, emiatt lett kiszámíthatatlanabb az időjárás, és ennek köszönhetjük, hogy valószínűleg fehér karácsonyaink sem nagyon lesznek már. Ha mégis, az ritka kivétel lesz.

A klímacsúcson a világ összes országa jelen van. Az első zárónyilatkozat-tervezet eredetileg azt tartalmazta, hogy a század végére felejtsük el a fosszilis tüzelőanyagokat. Ezt az utolsó napra úgy módosították a vendéglátó Egyesült Arab Emírségek kérésére, hogy ne beszüntessék, hanem csak csökkentsék az olaj, a szén, és a földgáz használatát, annyira, hogy a kibocsátás 2050-re zéró körül legyen. Ez egyébként bizonyos szempontból érthető is, sok ország gazdasága épül arra, hogy ezeket az anyagokat termeli ki. Különösen a nagy olajexportáló országok látnák kárát ennek a tervnek, ők arra is készültek, hogy megvétózzák a megállapodást, ha az arról szól, hogy tűnjenek el a fosszilis tüzelőanyagok.

Mi lett végül a megállapodás?

Szerdán reggelre végül olyan dokumentum született, amiben sem a „beszüntetés”, sem a „csökkentés” szó nem szerepelt, helyette az „átállás” kifejezést használták. A szöveg szerint az országok elismerik, hogy muszáj csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.  A megállapodásban szerepel az is, hogy az átállás igazságos, rendezett és méltányos módon, és minél gyorsabban történjen meg. A cél az, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró kibocsátást. 

A klímaváltozást leginkább azok az óceánok menti vagy óceáni szigeteken lévő kis országok érzik meg, akiket legjobban veszélyeztet a tengerszint emelkedése. Ezeknek az országoknak a képviselője azt mondta, hogy nem írhatnak alá olyan tervezetet, ami nem hoz azonnali megoldást. „Nem azért jöttünk ide, hogy aláírjuk a halálos ítéletünket. Azért jöttünk ide, hogy harcoljunk azért, hogy ne lépjük túl a másfél fokos melegedést, és ehhez  az egyetlen út a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése. Nem megyünk csendben a hullámsírba” – mondta a kis országokat tömörítő szervezet elnöke. Az új megállapodást már ők is megfelelőnek tartották, de szigorúbb lépéseket várnak. Több ország azt mondja, hogy a megállapodás nem tökéletes. Hiányzik belőle például az, hogy hogyan és miből fogják az országok az átállást fizetni.

(theguardian.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.