Kilukasztotta egy férfi légcsövét a visszafojtott tüsszentés

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vezetés közben jött rá a tüsszögés egy szénanáthás amerikai férfira, aki ahelyett, hogy szabadjára engedte volna a tüsszt (ilyen szó mellesleg nincs), inkább befogta az orrát, és visszafojtotta. Mindnyájan csináltunk már ilyet, de nem véletlenül mondják orvosok, hogy ne tegyük, hanem szépen, kezünket a szánk elé rakva tüsszentsünk. 

Miért is? Mert tüsszentéskor, ha a száj és az orrnyílások is zárva vannak, a felső légutakban hússzor akkora nyomás keletkezik, mint ha kiengednénk a tüsszentést. Az áldozatnál a nyomás egy két milliméter átmérőjű lyukat tépett a légcsövébe. 

Amikor a sürgősségire ért, komoly fájdalmai voltak, a nyaka duzzadt volt, és nehezen is tudta mozgatni. Ennek ellenére nyelni, levegőt venni és beszélni is tudott.

A férfinak nem volt szüksége műtétre, de két napig oxigént kapott és megfigyelés alatt tartották. Pár hét alatt a légcsöve magától meggyógyult. 

Az orvosok ezúttal is felhívták a figyelmet, hogy senki ne tüsszentsen csukott szájjal és befogott orral. 

(Livescience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."