Ingyenes lesz a jogsi, megvan a Fidesz jelöltje Budapest élére – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szeptembertől ingyenes lesz a jogosítvány a középiskolásoknak. Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy a papír megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órákat, valamint a vizsgákat is az állam fizeti majd. Egy jogosítványt amúgy ma körülbelül félmillió forintból lehet összehozni. (telex.hu)

Vannak iskolák, ahol kötelező megnézni a Rákay Philip által rendezett Most, vagy soha! című filmet. Erről az iskolák maguk dönthettek, a mozijegyet viszont a gyerekekkel fizettették meg. A 444.hu újságírói a Westend mozijában találkoztak egy csapat iskolással, akik elmondták, hogy igazolatlan órát kaptak volna, ha nem mennek el. Egyébként volt, akinek tetszett a film. Hamarosan olvashatjátok a kritikánkat a Kispolgárban is.

Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz budapesti választmánya főpolgármester-jelöltnek. A jelenlegi kormányszóvivő jelöléséről azonban lesz még egy belső szavazás a pártban. Szentkirályi, aki a korábbi főpolgármester, Tarlós István helyettese volt, egy Facebook-videóban arról beszélt, hogy elfogadja a jelölést, és a jelenlegi városvezetést bírálta. (telex.hu)

Tényleg pert indít az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen a Magyarországnak juttatott pénzek miatt. Az EP egyik szakbizottsága szerint ugyanis decemberben a Bizottság kellő jogalap nélkül adott oda 10,2 milliárd euró uniós forrást Magyarországnak. (24.hu)

A Gallup intézet felmérése szerint az amerikai fiatalok közel negyede vallja magát LMBTQI-identitásúnak. Az amerikai társadalom egészében pedig ez az arány 7,6 százalék. A felmérés szerint meredeken nő az LMBTQI-kisebbség aránya generációról generációra. Az idősebb, az 1946-1964 közt született amerikaiaknak csak 2,3 százaléka, az Y-generációhoz tartozóknak, akik 1981 és 1996 közt születtek, pedig a 9,8 százaléka él eltérő nemi identitással. A legfiatalabbak, az 1996 és 2006 közt születettek közt ez az arány 22,3 százalék. (axios.com)

Ma, azaz 03.14-én ünnepeljük a nemzetközi pí-napot. A (π) a matematika legismertebb száma, a kör kerületének és átmérőjének a hányadosa. Két tizedesre kerekítve 3,14. Valójában a tizedesvessző után a szám végtelen, és mivel nincsenek benne ismétlődő elemek, ezért csak matekzsenik szoktak azzal versenyezni egymással, hogy ki tudja tovább felsorolni a számjegyeit. Modern számítástechnikai módszerekkel már 100 billió (1014) jegyét is kiszámították a pínek, mégsem fedeztek fel a számjegyek közt semmilyen mintázatot. A pí-nap érdekessége, hogy épp ma van Albert Einstein születésnapja is. És mivel a pít angolul pont úgy ejtik, mint a pitét, ezért pite-nap is van ma Amerikában. (hvg.hu)

Az internet sztárja lett egy 12 éves indiai kisfiú, aki végtelen nyugalommal ejtett csapdába egy leopárdot. A gyerek az apja irodájában játszott, amikor az ajtón át egyszer csak besétált egy nagymacska. A kisfiú nem esett pánikba, hanem lassan kiment, és rázárta az ajtót az állatra. A leopárdért később állatmentők jöttek, akik elkábították az öt év körüli hím ragadozót, és biztonságba helyezték. Az esetet a biztonsági kamera rögzítette. (bbc.com)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."