Mégsem lesz fenntartóváltás a Veresben, 11 éve lett pápa Ferenc – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érdemes odafigyelni, hogy az olcsóbb diákbérletet vegyétek meg! A HVG hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyarországi diákoknak elérhető a 945 forintos Pest megyei vármegyebérlet, ami a budapesti tömegközlekedésre is érvényes. Mégis sokan automatikusan a BKK automatából veszik meg a budapesti diákbérletet. A BKK (Budapesti Közlekedési Központ) ugyanis a jegyváltozásoknál megtartotta a 3450 forintos havi diákbérletet, de ezt csak a nálunk tanuló, külföldi diákok miatt tette, akik a Pest megyei diákbérletre nem jogosultak. Így érdemes nem megszokásból megvenni a jóval drágább BKK-bérletet. (HVG)

Mégsem veszi át a Milton Friedman Egyetem a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumot – tudatta közleményében az egyetem. Szerdán találkoztak volna a szülők a vezetéssel, de akkora volt a tiltakozás írásban, petícióval és a helyszínen is, személyesen, hogy az egyetem lemondta a találkozót és visszalépett az átvételtől. (HVG)

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

11 éve áll a katolikus egyház élén Ferenc pápa. A 87 éves vezető az egyik legidősebb a poszton az egyház 2000 éves történetében. Ferenc XVI. Benedek pápát követte, aki a harmadik olyan egyházfő, aki önként mondott le. A pápák amúgy halálukig szolgálnak. Ferenc a 11 év alatt 87 országot látogatott meg. Ferenc elődeivel szemben különös figyelmet szentel a nehéz sorsú embereknek, mint a bevándorlók, az idősek, a szegények, háborús áldozatok. Ferenc abban is különbözik elődeitől, hogy sokkal több megértéssel fordul az LMBTQ közösségek felé. Bár még mindig tart bizonyos határokat, és például a meleg kapcsolatot az egyház továbbra is bűnnek tekinti.

Áll a bál: betilthatják a TikTokot az USA-ban. Az ok: nemsokára jönnek a választások, és a politikusok félnek, hogy Kína ezen keresztül befolyásolhatja az eredményeket. Az ügy annyira komoly, hogy ma szavazott róla a képviselőház, és elfogadták a törvénytervezetet, ami ezt lehetővé teszi. A TikTok-nak egy lehetősége van elkerülni a betiltást: ha 5 hónapon belül szakít kínai anyavállalatával, a ByteDance-szel. Joe Biden elnök azt mondta, ha a kongresszus is megszavazza a törvényt, ő aláírja. Amerikában közel 170 millióan használnak TikTokot. Sokaknak ez a felület jelenti a keresetüket. (CNN)

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak délután a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban dolgozók. A szakszervezet azzal indokolta a sztrájkot, hogy továbbra is elégedetlenek a fizetésükkel. Hiába volt már 14 bértárgyalási forduló, még mindig nem történt megállapodás. A dolgozók amúgy egyebek mellett 14 százalékos alapbéremelést kérnek idénre, és még 12 százalékost jövőre. (Telex)

Még nem igényelt sem lakást, sem autót, amit egy 2011-es törvény alapján kérhetne Novák Katalin. A törvény alapján minden köztársasági elnök, a bukott is, élete végéig többmilliós fizetést kap, és emellett számos ingyenes ellátást vehet igénybe. A Telex idézi a törvényt, ami alapján Novák igényelhetne lakást, amihez kérés esetén egyfős személyzetet is biztosítanak, sőt még a fenntartási és rezsiköltségeket is állják neki a mi adóforintjainkból. Személyzetet akkor is kérhet Novák, ha a saját tulajdonú lakásába költözik. (Telex)

Erőszakkal távolította el a svéd rendőrség a parlament elől Greta Thunberg klímaaktivistát. Greta többedmagával elállta az épület bejáratát. Azzal vádolják a svéd kormányt, hogy figyelmen kívül hagyják a klímaválságot és csak látszatra tesznek lépéseket. (The Guardian)

Megdőlt az az elmélet, hogy a hím emlősök mindig nagyobbak mint a nőstények. A Nature Communications című szaklapban publikálták a tanulmányt, amely alapján körülbelül 400 vizsgált emlősfajból 200-nál a nőstények legalább akkorák, ha nem nagyobbak, mint a hímek. Az arányok azt mutatják, hogy 45 százaléknál átlagosan testesebb volt a hím, 16 százaléknál a nőstény volt nehezebb és 39 százaléknál nem volt jelentős különbség a nemek között. A tanulmány az emlősfajok 5 százalékát vizsgálta. (Science News)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.