Bank

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A pénzügyi rendszer fontos intézménye. A bank tulajdonképpen pénzzel kereskedik. Akinek fölösleges pénze van, az a bankban tarthatja, és ezért kamatot kap, így a pénz megőrzi értékét (lásd: infláció). Akinek viszont pénzre van szüksége, az kölcsönt – hitelt – vehet fel a banktól. Ezt részletekben kell visszafizetni, és a kölcsönvett pénzen felül a kamatot is törleszteni kell. A bank több kamatot kér a hitelekért, mint amennyit fizet a hozzá berakott pénzre, ebből lesz a nyeresége.

A hitel felvételéhez a bankok általában fedezetet követelnek meg: valamilyen biztosítékot arra az esetre, ha az ügyfelük mégsem tudja visszafizetni a kölcsönt. A fedezet lehet ingatlan vagy más érték. Ha az adós nem fizet, a fedezet a bank tulajdonába kerül.

Lakáshiteleknél általában maga a megvásárolt ingatlan jelenti a fedezetet. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a csődbe jutott adós elveszítheti az otthonát.

A bankok a hiteleken kívül más szolgáltatásokat is nyújtanak: számlát vezetnek, bankkártyát biztosítanak, pénzátutalást intéznek.

A jegybank – nálunk a Magyar Nemzeti Bank – speciális intézmény. Ez foglalkozik többek között a pénz nyomtatásával. Vigyázniuk kell, mert ha túl sok pénzt bocsátanának ki, az hamar elveszítené az értékét, és inflációt okozna.

A bank szó padot jelent: a középkorban a pénzváltók egyszerűen a köztéri padokon intézték az ügyeiket.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.