Hősként ünneplik a texasi erdőtüzek tini tűzoltóit

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A múlt héten óriási erdőtűz pusztított Texasban, amit csak rendkívüli erők mozgósításával sikerült körbekeríteni. A híradások azonban nem csak a sérültekről és a kiürített házakról szóltak, hanem arról a néhány tinédzserről is, akik tűzoltóként segítették az oltást.

A 14-17 éves fiúk önkéntesként dolgoztak a helyi tűzoltóságon a texasi Pampában. Az elmúlt hónapokban mindannyian képezték magukat és igyekeztek segíteni a felnőtteknek. Amikor az erdőtűz terjedni kezdett, mindannyian rohantak, hogy segítsenek.

A 15 éves Nathan Slater aznap iskolában volt, de a tűz miatt elnapolták a tanítást. Az édesanyja, Christie ment érte, de a fiú közölte vele, hogy hívást kapott az egységtől. „Ez volt az első tűzeset, ahová riasztottak. Egyszerre voltam nagyon izgatott és nagyon ideges” – nyilatkozta Nathan.

Miután megérkezett az őrsre, rájött, hogy nem ő volt a brigád egyetlen tizenéves tagja, aki reagált a riasztásra. A hét folyamán összesen kilenc tinédzser dolgozott a város környéki erdőtüzeken: egy tapasztalt felnőttel párban végezték a munkát.

A tinik különböző feladatokat kaptak: vízzel és ellátmánnyal kellett segíteniük a terepen lévőket, illetve átmosniuk a felforrósodott avart.

A szintén 15 éves Gage Hardman három napon keresztül a késő hajnali órákig segített a tűz elleni küzdelemben. Amikor közel került a füsthöz és a tűzhöz, félt egy kicsit, ugyanakkor óriási adrenalinlöketet adott neki, hogy segíthetett az oltásban. „Ha egyszer megszokod, már nem annyira ijesztő” – mondta, a 17 éves Kade Preston pedig hozzátette, hogy a brigád elöljárói gondosan ügyeltek arra, hogy mindenki biztonságban legyen a munkálatok során. A tizenévesek is külön odafigyeltek egymásra a műszakjaik alatt.

Nathan és Gage, valamint a büszke szüleik. Christie Slater / Facebook

Minden alkalommal, amikor valaki kiállt a sorból, megnézték egymást, ellenőrizték a másik mentális és fizikai állapotát, illetve, hogy mindenkinél van-e elegendő víz. Az egyik tinédzser azt mondta, sokat segített neki, hogy tudta, néhány barátja vele van ebben a félelmetes helyzetben.

A tinédzserek szülei számára egyszerre volt ijesztő és megható az élmény. Nathan édesanyja, Christie elmondta: amikor kitört a tűz és kitette a fiát a tűzoltóság előtt, sírva fakadt. Sírt akkor is, amikor a fia másnap kora reggel visszatért a műszakból.

De Nathan is rengeteget gondolt a családjára, amíg a tűz helyszínén dolgozott. „Egyre pusztítóbb volt, és egyre közelebb jött. Láttam, ahogy a szüleimet evakuálják, segítettem nekik. De tudtam, hogy biztonságban lesznek és én is biztonságban leszek, mert a tűzoltóságról mindenki itt van körülöttem.”

Az önkéntesek egyike, Gage. Christie Slater / Facebook

Heather Hardman, Gage édesanyja arról beszélt, hogy mérhetetlenül büszke a fia bátorságára, és főleg arra, hogy ott termett, amikor minden kézre szükség volt. Szerinte a szülők sokszor negatívan reagálnak, amikor a gyerekek elmondják, hogy szeretnének belépni a hadseregbe vagy más, veszélyes munkát akarnak csinálni felnőttkorukban. A szülőknek azt üzente, hogy maradjanak pozitívak és hagyják, hogy a gyerekeik megmutassák a világnak, hogy igenis reménykedhetnek az ifjúságban.

Az ifjú tűzoltók közül most többen is azt tervezik, hogy még többet járnak majd a tűzoltóságra segíteni, és ha felnőnek, olyan pályát választanak majd, ahol segíthetnek másokon. Az erdőtüzeket még nem sikerült teljesen megfékezni, de a fiúk azt remélik, hogy a munkájuk, bajtársiasságuk és szellemiségük másokat is arra ösztönözhet, hogy segítsenek akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van. (ABC New, Parent Herald)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.