Ez a zöld hajú teknős a fenekén lélegzik

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A cím szinte mindent elmond, amit tudni kell, de legyünk pontosak és igényesek. A hősünket Mary River teknősnek hívják, és az ausztráliai Mary folyóban él. A zöld frizurája arra szolgál, hogy elrejtse őt a ragadozók elől, miközben a fenéken kotorászik eleség után. Igazából ez nem haj, hanem odanőtt algák, szóval inkább paróka. A teknős feje úgy alakult, hogy kiváló táptalaja legyen ezeknek a hosszú levelű moszatoknak. Így mindkét fél jól jár. Ezt az együttélést hívjuk szimbiózisnak.

A folyómederben egyébként vízinövényeket legelészik, néha rovarlárvákat és gyümölcsöket is eszik. Ebben segíti az a két kis kinövés az állán, amivel érzékeli a talajt.

Fotó: Chris van Wyk / WWF

Meg az is, hogy tud levegőt venni a fenekén. Pontosabban oxigénhez jut onnan, ugyanis egy kopoltyúszerű készüléket növesztett oda. Ez ugyan nem váltja ki teljesen a tüdő szerepét, de azért jó három napot elvan a víz alatt anélkül, hogy fel kéne jönnie.

A Mary River-teknősnek nincs közeli, élő rokona. A nemzetsége egyetlen tagja, és 18 millió éve fejlődött ki a mai teknősök őséből. Sajnos veszélyeztetett faj, különösen mert nagyon kis területen él csak.

A kiemelt kép forrása: Fotó: Chris van Wyk / WWF

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Ma legózunk és örülünk a szabadnapnak!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.