A világ 5 legkisebb országa

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Oroszország, Egyesült Államok, Kanada – ezek a legnagyobb területű országok a világon. Közel sem ilyen könnyű megtippelni, hogy melyek a legkisebbek. Segítünk.

Kezdjük is a legkisebbel, ami a

1. Vatikánváros

Vatikánváros, a Szent Péter tér. Forrás: Wikipédia
Vatikánváros, a Szent Péter tér. Forrás: Wikipédia

Vatikánváros egy független városállam Olaszországban, Rómán belül. 0,44 négyzetkilométer a területe. Összehasonlításként: a Margit-sziget területe körülbelül 0,96 négyzetkilométer. Államfője a pápa, aki a katolikus egyház feje. Azért lett külön ország (állam), hogy az egyháznak biztosítsa a teljes függetlenséget nemzetközi téren is. Vatikánváros lakossága 800-900 fő és csak a papság, a vatikáni dolgozók és a svájci gárda tagjai lakhatnak itt. A svájci gárda a pápa testőrségét ellátó kis katonai alakulat.

2. Monaco

Monaco. Forrás: Wikipédia
Monaco. Forrás: Wikipédia

Hivatalos nevén Monacói Hercegség. Franciaország és a Földközi-tenger között van, a francia Riviérán. Biztosan hallhattatok róla Forma 1-es futamok kapcsán, legnagyobb városában, Monte Carloban van a verseny egyik legnehezebb pályája. Fővárosa Monaco, és összesen öt kerülete van az országnak, ami 1,93 négyzetkilométer (kb. két Margit-szigetnyi terület). Lakossága viszont jóval nagyobb mint a Vatikáné, 38 ezer fő. Államformája monarchia, II. Albert monacói herceggel az élén.

3. Nauru

Nauru egy részlete. Forrás: Wikipédia
Nauru egy részlete. Forrás: Wikipédia

Egy szigetállam a Csendes-óceánon, Mikronéziában. Naurunak nincs fővárosa, legnagyobb városa Yaren. Hivatalos nyelve a naurui, ami egy óceáni nyelv, ezt összesen 6000 ember beszéli. 21 négyzetkilométer, így egy nagyobb ugrás az eddigi országokhoz képest. Lakossága pedig körülbelül 13 ezer fő. A Brit Birodalom része volt az 1700-as években és Kellemes szigetnek hívták. Ma köztársaság, elnöke David Adeang. Sajnos az élővilágban a kókusztermesztés nagy károkat okozott, ahogyan az is, hogy a hódítók bevittek kutyát, patkányt, macskát Európából. Ezért nem maradt őshonos emlőse. És a klímaváltozás itt is nagy veszélyt jelent a tengerszint emelkedése miatt.

4. Tuvalu

Tuvalu. Forrás: Wikipédia
Tuvalu. Forrás: Wikipédia

Még egy óceániai ország van a listán, a Polinéziához tartozó Tuvalu. Hawaii és Ausztrália között fekszik, fővárosa Funafuti. Négy szigetből áll, összesen 26 négyzetkilométer és 11 ezres a lakossága. Nauruhoz hasonlóan brit gyarmat volt, de 1978-ban elnyerte teljes függetlenségét. Annak ellenére, hogy független ország, államformája alkotmányos monarchia, ami azt jelenti, hogy a vezetője III. Károly brit uralkodó. De van főkormányzója és miniszterelnöke, akik a törvényekért felelnek. Mivel nagyon elhagyatott területen fekszik, nem célpontja turistáknak.

5. San Marino

A Monte Titanón San Marinóban. Forrás: Wikipédia
A Monte Titanón San Marinóban. Forrás: Wikipédia

A San Marino Köztársaság Olaszországnál van, és Tuvaluval ellentétben pont, hogy nagyrészt turizmusból él. Gyönyörű, sziklára épült kastélyai vannak, ahonnan pazar a kilátás. A világ legrégebben fennálló és legkisebb köztársasága is. 301-ben alapította egy kőfaragó. Sokszor próbálták elfoglalni, de a lakosok mindig ellenálltak. Területe 61 négyzetkilométer, mai lakossága pedig 33 ezer fő.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.