Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elérkeztünk február utolsó hetéhez. Felhős, szeles, de enyhe napunk lesz ma. A héten már tényleg ráfordulunk a tavaszra és lassan el lehet pakolni a nagykabátokat is. A Gézáknak van ma névnapjuk, ami egy török eredetű név, és azt jelenti, hogy hercegecske. Kevés gyereknek adják már ezt a nevet, és a felnőttek közt is ritka az, aki Géza, ezért ma kevés névnapi buli lesz. Eleve furcsa dolog ez, vannak országok, ahol egyáltalán nem is ünneplik a névnapokat. Nálunk viszont igen, és ilyenkor a felnőttek általában elővesznek valamilyen alkoholt. Fura módon azt gondolják, hogy ünnepelni csakis azzal lehet. És akik nem ismernek mértéket, azok isznak, mint a kefekötő.

Na, de hogy jön a kefegyártó kisiparos foglalkozás a mértéktelen alkoholfogyasztáshoz? Úgy, hogy ez a szólás a német „trinken wie ein Bürstenbinder” tükörfordítása. A régi német nyelvben a Bürsten ige azt is jelentette, hogy sokat iszik, mulat, tivornyázik, és azt is, hogy kefét használ valaki. Így az italozáshoz, azaz a Bürstenhez igazán értőket kezdték el gúnyosan Bürstenbindernek, azaz kefekötőnek nevezni, ennek eredményeként ez a mesterség igencsak rossz hírbe került. Pedig semmilyen statisztika nem mutatja ki, hogy a kefekötők többet innának, mint például az ablakpucolók vagy fizikatanárok.

Magyarországon azonban sajnos nagyon sokan vannak, akik alkoholproblémákkal küzdenek, és minden negyedik gyerek olyan családban él, ahol ez a probléma jelen van. Ma erről is írunk nektek, mert az élet nemcsak játék és mese. (Hallottál már a gonoszról, a csúf, kopasz Hókuszpókról, ugye?) De lesznek azért kedves és vidám cikkeink is ma, úgyhogy olvassatok Kispolgárt szorgosan, mert az jó.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."