Amerika visszatért a Holdra, nyolcéves fiú a sakkvilág új sztárja – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Négy új Gripen vadászgépet vásárol hazánk Svédországtól. Többek között erről szólt a mai egyeztetés Orbán Viktor miniszterelnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök között. A pénteki tárgyalás mérföldkő azok után, hogy a magyar kormány hosszú ideig akadályozta Svédország NATO-csatlakozását. A héten Orbán beadta a derekát, így jövő hétfőn a parlament megszavazhatja a NATO-bővítést. A Gripen vadászgépekről hétvégén írunk részletesen. (HVG)

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök; forrás: Facebook

Évtizedek óta először sikerült amerikai űreszköznek leszállnia a Holdra. Ezúttal egy magánvállalat, az Intuitive Machines eszköze, az Odysseus – egy 4 méter magas és 1.5 méter széles henger, hat lábbal – landolt az égitesten. Az lesz a feladata, hogy a felszínt vizsgálja. 2013-ban, majd 2019-ben Kína hódította meg a Holdat, tavaly pedig három ország is próbálkozott. Az oroszok Luna 25 szondája megsemmisült a landoláskor, a japán Hakuto-R holdjáró pedig „fejre állt”. Az indiai Csandraján-3 volt az egyetlen, amely fennakadás nélkül szállt le közel a Hold déli pólusához. Évtizedekkel ezelőtt a Szovjetunió Luna 9 robotja landolt először a Holdon 1966 februárjában, ezt követte az amerikai Surveyor 1 néhány hónappal később. 1969-ben pedig az amerikai Apollo 11 űrhajó emberekkel a fedélzetén szállt le a Hold egyik lávasíkságján. (CNN)

Forrás: Youtube

Mentőben végződött az első randi. Csütörtökön egy 17 év körüli fiúhoz riasztották a mentőket egy budapesti plázába, mert összeesett és beütötte a fejét. Kiderült az is, mi állt a baleset hátterében: a szegény srác három napja izgult az első randi miatt, és alig evett. Ez okozta a rosszullétet. Sajnos a szíve hölgyének vásárolt rózsák összetörtek, és a randiszerkó sem viselte jól a balesetet. A várva várt találkozó mégsem maradt el, mert a leányzó elkísérhette a hős szerelmest a mentővel a kórházba. (OMSZ)

Egy nyolcéves, indiai származású, Szingapúrban élő kisfiú, Ashwath Kaushik, beírta magát a sakktörténelembe. Ő a legfiatalabb játékos, aki valaha legyőzött egy sakknagymestert. A svájci versenyen Aswath a 37 éves lengyel játékost, Jacek Stopát verte meg. A győzelmet azonban nem adják ingyen: a fiú minden nap legalább hét órát gyakorol, hogy ott lehessen a világ legjobbjai között. A szülei számára kész csoda, ami Aswath-tal történik, mert egyikük sem sakkozott soha életében.(CNN)

Ashwath Kaushik; forrás: Youtube

„Micsoda cirkusz!” a címe annak a vasárnapi eseménynek, amelyet a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Csodálatos cirkuszvilág című kiállításán lehet megnézni. A program fő attrakciói a Tintaló Társulás előadásai, amelyek színtere egy szokatlanul kicsi cirkusz. Mindössze 16-20 gyermek fér be egy előadásra. A minicirkusz apró porondján fából faragott elefánt, bohócok és légtornász szórakoztatják a közönséget. (Fővárosi Nagycirkusz)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.