Elveszett nyelv feliratát találták meg egy ősi „kézen”

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megfejtették egy ősi, kéz alakú amulett titkát. A titokzatos tárgyat még 2021-ben találták Spanyolország Navarra régiójában. A tárgy korát 2100 évre becsülték. A rajta lévő feliratot viszont sokáig nem sikerült megfejteni, mivel az nem hasonított egyetlen mai élő nyelvre sem. Spanyol kutatók viszont mostanra kiderítették, hogy a felirat a baszk nyelv rokona, és valószínűleg egy 5000 évvel ezelőtt beszélt ősi nyelv eddigi legnagyobb fennmaradt emléke.

A kutatók szerint a az amuletten szereplő felirat vaszkón nyelven íródott. Ez a leghosszabb és legrégibb írás, amit ezen a nyelven találtak. Ilyen feliratokat ugyanis csak érméken láttak eddig. Az amuletten lévő írás első szava sorioneku, ami nagyon hasonlít a zorioneko baszk szóhoz, ennek jelentése pedig az, hogy jó szerencsét. Az amuletten 18 betű látható, ezekből 5 szót tudtak azonosítani a kutatók.

Így találták meg régészek a „kezet”. Forrás: livescience.com

A tárgy egyébként önmagában érdekes, de azt, hogy pontosan mire volt jó, csak találgatni lehet. Valószínűleg az isteneknek szánt ajándék volt, cserébe a szerencséért. A kéz mellett több használati tárgyat is találtak a kutatók. A település, ahol a lelet felbukkant, kb. ezer évig létezett, és az i.e. első században égett le. A feliratokon a latin ábécét használták, ez azt jelenti, hogy rómaiak is éltek ezen a területen, amikor az amulett készült.

A vaszkón nyelvcsalád elveszett az idők folyamán, egyedül a baszk nyelv az, ami fennmaradt belőle. Ezt is legfeljebb 800 000 ember beszéli Spanyolország északkeleti és Franciaország délnyugati csücskében. A nyelv eredete még mindig rejtély, az biztos, hogy nem ahhoz az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik, amihez a többi modern európai nyelv. Izolált, vagyis elszigetelt nyelvnek tartják, és valószínű, hogy az utolsó képviselője egy óeurópai nyelvnek, mely Európában nagyon elterjedt volt az indoeurópai nyelvek elterjedése előtt. (livescience.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!