Ködkísértet járt a Pilisben

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem mindennapi jelenséget sikerült lefotózni a Pilisben. Piliscsaba kilátójában még sütött a nap, a kilátó árnyéka viszont már ködre vetült. Körülötte pedig glória jelent meg. A kettő együtt hatalmas, kísérteties képet rajzolt ki. Ez a jelenség a Brocken-hegyi kísértet nevet kapta, és nem véletlen, hogy frászt kap tőle, aki még nem találkozott vele.

Brocken-hegyi kísértet a Pilisben. Forrás: idokep.hu

A légköri jelenség a nevét a németországi Brocken-hegy után kapta, ahol hegymászók írták le először. Sőt, volt egy mondás is, miszerint aki a hegyen hal meg, a halála előtt még megpillantja a brockeni kísértetet. De persze nem kell ahhoz meghalni, hogy megfigyeljük, elég egy kis szerencse. Ma már sokszor elkapják a jelenséget a telepített meteorológiai kamerák is.

A „kísértet” ködös időben figyelhető meg, amikor a nap már süt. Ha a napnak háttal állsz, keresd meg az ún. antiszoláris pontot. Ezt nem lesz nehéz megtalálni, az árnyékod pont oda mutat. E pont körül, ha megfelelőek a fényviszonyok, megjelenik a glória, azaz színes koncentrikus köröket láthatsz. Valószínűleg pont ez a jelenség volt az alapja a szentek ábrázolásának is. Eszerint ők is csak átlagos emberek voltak, akik háttal álltak a napnak.

Ködös időben az árnyékod a glória közepén sejtelmessé válik, pont mint egy kísértet. Ráadásul együtt mozog veled. Ha megállsz, ő is megáll, ha arrébb lépsz, eltűnik. Az árnyék lehet tárgyé is, sokszor figyelhető meg a jelenség például kilátók tetején állva. Néha előfordul az is, hogy repülők is „kísértetté” válnak. (idokep.hu, legkoroptika.hu)

forrás: wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.