A mindent túlélő fa

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ismeritek ezt a gyerekdalt?

„Katalinka, szállj el!
Jönnek a törökök;
Sós kútba tesznek,
Onnan is kivesznek;
Kerék alá tesznek;
Onnan is kivesznek;
Ihol jönnek a törökök,
Mindjárt utolérnek!”

Képzeljétek el, hogy van egy fa, a páfrányfenyő (Ginkgo biloba), ami olyan, mint Katalinka. Mindent túlél. Tűzvészt és atombombát is.

1923-ban Japánban egy földrengés hatására óriási tűz pusztított a fővárosban, Tokióban, és ezt szökőár is követte. A természeti katasztrófák sorozata miatt sajnos rengetegen meghaltak, a város romokban hevert. Kitaláljátok, mi élte túl? Igen, 10 ezer páfrányfenyő. Ezek bár elszenesedtek a tűzvészben, néhány hónappal később kirügyeztek. De ez még nem minden.

A páfrányfenyő levele; forrás: Wikipédia

Később, a második világháborúban az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára, egy japán városra. Ennek a fegyvernek olyan nagy volt a pusztítóereje, hogy azonnal megölt közel 150 ezer embert, és földig rombolt számtalan épületet. A robbanás két kilométeres körzetében gyakorlatilag minden porig égett. Kivéve néhány páfrányfenyőt. 

Ezek a fák ugyan szintén szenesnek tűntek kívülről, mintha egyáltalán nem lenne bennük élet, ám 170 ma is él és virul. 

Hogyan lehetséges ez? 

A páfrányfenyők már 200 millió éve élnek a Földön, és ahogy a fenti példák is mutatják, igen jól alkalmazkodtak a viszontagságokhoz. Az őskorban több fajuk is létezett, ezek közül azonban az évmilliók során elég sok kihalt. A ma élő fajt is ez a veszély fenyegette, ám végül is átvészelte a katasztrófákat – különleges felépítésének köszönhetően. Ugyanis a növénynek azon része, amely a tápanyagokat szállítja, illetve amelyikben sok élő sejt van, az mélyen a törzsben helyezkedik el. Ezért hiába pusztul el a külső háncsréteg, a fa képes arra, hogy regenerálja, vagyis újjáélessze saját magát. (Telex)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!