Miért büntetnek könyvekért Magyarországon?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ötmillió forintot kell fizetnie a Líra könyvkereskedőnek, mert megsértette a „gyermekvédelmi törvényt.” A Líra kecskeméti boltját az Esti mesék lázadó lányoknak című kötet miatt büntették meg. Ebben száz különleges nő története szerepel. Pilóták, tudósok, divattervezők, politikusok – és egy transznemű lány, Coy Mathis, aki fiúnak született, de lánynak érezte magát kiskorától. A magyar törvény tiltja, hogy 18 éven aluliak transzneműekről vagy melegekről szóló tartalmat lássanak. Ezért az ilyen könyveket fóliába kell csomagolni, nehogy belelapozzanak a boltban. Olyan üzletben, amelytől 200 méterre iskola vagy templom van, egyáltalán nem szabad árulni. Csakhogy a városoknak általában van egy központjuk. Itt vannak egy csomóban a boltok, valamint az iskolák és a templomok egy része. Ez a helyzet Kecskeméten is.

A megbüntetett könyv. Kép: Móra Kiadó

Mit akar a kormány?

A magyar jobboldal – a kormányzó Fidesz, valamint az ellenzéki Mi hazánk – úgy gondolja, hogy a homoszexualitás lényegében egy divat. Vagyis attól lesz valaki meleg vagy transznemű, hogy ilyesmit lát és hall. Megtetszik neki, aztán úgy dönt, hogy innentől inkább ő is a saját nemét szereti. Emellett károsnak, rossznak is tartják az azonos neműek kapcsolatát, különböző okokból. Van, aki azért, mert ettől kevesebb lesz a gyerek, és elfogynak a magyarok. (Nekik általában nincs bajuk a szintén gyermektelen papokkal és apácákkal.) Mások pedig azért ellenzik, mert a Bibliában azt írják, hogy ez rossz. Igaz, a Bibliában a sertéshúst és a különböző szövetből készült ruhákat is elítélik.

Elvileg ezért hozták a törvényt 2021-ben. Valószínűleg szerepet játszott az is, hogy eleve sokan utálják a melegeket (vagyis homofóbok), és a kormány az ő kedvükre akart tenni, hogy majd rá szavazzanak.

Problémák a törvénnyel

A „gyermekvédelmi” törvényt sokan bírálták Magyarországon és az Európai Unióban. A kritikák egyik része politikai: ezek szerint a Fidesz a melegek elleni gyűlöletkeltéssel próbál népszerűbbé válni, belőlük ellenséget csinálni, akik ellen aztán harcolhat. Más észrevételek arra vonatkoznak, hogy a törvény eleve alkalmatlan arra, hogy a céljait elérje. Továbbá bután fogalmazták meg, és nem is lehet betartani.

Az egyik probléma, hogy egy magyar törvény csak a hazai könyvesboltokat, újságokat, tévécsatornákat és kiállításokat tudja szabályozni – vagy tönkretenni. A megvédeni kívánt fiatalok viszont szinte minden információt az interneten szereznek. Nem is feltétlenül magyar oldalakról. A kormány teljesen tehetetlen a Netflix, a Youtube, a Facebook vagy az Instagram ellen. Ezek a cégek kiröhögik őket, ha arra panaszkodnak, hogy meleg szereplő volt egy sorozatban. Nem terjed ki a hatáskörük a mobilappokra sem – ezért írhatunk most erről itt.

A másik, hogy a törvény szerint tilos a homoszexualitás bármilyen megjelenítése. Csakhogy melegek mindig is voltak, már az ókorban is, és közülük sok egyenesen tananyag. Mint a nagy görög költőnő, Szapphó, aki nőkhöz írt szerelmes verseket. A kormány a mai napig nem tudja megmondani, mi a teendő az irodalomban megjelenő melegekkel. Ezt nem gondolták végig.

18 év alattiakat kitiltó tábla egy könyvüzletben. Fotó: Facebook

Lehetetlen helyzetbe hozza a törvény a könyvesboltokat is, épp a fenyegető büntetés miatt. A boltban több ezer kötet van. Mi van, ha egy ezeroldalas regényben felbukkan egy tiltott mellékszereplő? Mint a példa mutatja, ez többmilliós bírsággal járhat. Ezért több üzletben előfordult, hogy a 18 éven aluliak csak a lekerített gyerekrészlegbe mehetnek be. Tehát a magyar és külföldi szépirodalomhoz, regényekhez és szakkönyvekhez se férhetnek hozzá. Tavaly pedig lemondásra kényszerült a Nemzeti Múzeum igazgatója, mert egy fotókiállításon meleg párok szerepeltek, és diákok is megnézhették.

A törvény képtelenségére többen felhívták a figyelmet, de a kormány eddig nem javította ki ezeket a trehányságokat. Beígérték viszont a szigorítását. Addig is mindenkit gyerekellenesnek kiáltanak ki, aki a hibákra felhívja a figyelmet. És lehet, hogy igazából ennyi a cél.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.