2024 decemberében újra kinyit a Notre Dame 

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy év múlva újra kinyithatja kapuit a Notre Dame. Párizs egyik legfontosabb nevezetességének egy részét 2019 áprilisában emésztette fel a tűz. A székesegyház fából készült tetőszerkezete és a huszártorony teljesen megsemmisült. A tűz pontos okát máig nem tudják, a nyomozók rövidzárlatra gyanakszanak. 

A Notre Dame felújítási munkálatai pénteken mérföldkőhöz érkeztek, hivatalosan is megerősítették, hogy egy év múlva, 2024. december 8-án újra nyitja kapuit a templom. Asztalosok és szakértők azon dolgoznak, hogy pontosan ugyanolyan legyen, olyan technikával készüljön, mint középkori felállításakor. Akkor az építkezés majdnem 200 évig tartott, 1345-ben fejezték be.

Az eseményt nagyon sokan várják, nemcsak a hívők, hanem a székesegyházban dolgozó papok, idegenvezetők, kóristák, akik otthontalannak érezték magukat a tűzeset után. 

A kivitelezők reménykednek, hogy a jövő nyári olimpiai játékokra Párizsba látogatók kívülről már láthatják az elkészült épületet, és már csak benti munkák maradnak hátra. Mint például Franciaország legnagyobb hangszere, a 800 sípos orgona hangolása, ami túlélte a tüzet, de a szennyeződés miatt helyre kellett hozni. 

(AP)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.