Majdnem igazuk van a laposföld-hívőknek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ókori Indiában azt hitték, hogy a Föld lapos, és egy óriáskígyó, egy teknős és négy elefánt tartja a hátán. (Ez egyébként tök logikus, ha nem lenne lapos a Föld, legurulna az elefántok hátáról.) A görögök viszont nem vették ezt be, és mivel egyre többet hajóztak, elkezdtek gyanakodni, hogy a Föld inkább gömbölyű lehet. Arisztotelész, a neves tudós és filozófus már be is tudta ezt bizonyítani. Arról ugyan még sokáig ment a vita, hogy a Föld a világ közepe vagy sem, és hogy a Nap kering-e a Föld körül, vagy fordítva. De azt az elméletet, miszerint a Föld kerek, már évezredek óta elfogadottnak tartja a tudomány.

Ma is vannak azonban emberek, akik inkább azt gondolják, hogy a Föld lapos. Komoly összeesküvés-elméletek léteznek, miszerint a Föld egy korong, középpontjában az általunk ismert Északi-sark van. Amit pedig mi Déli-sarknak hiszünk, az valójában egy Földet körülölelő magas jégfal. Mivel ez egy teljesen hibás és tudománytalan feltételezés, a legtöbb ember megmosolyogja a laposföld-hívőket.

Közben meg lehet, hogy nekik is igazuk volt, csak tévedtek néhány milliárd évet. A University of Central Lancashire kutatói felfedezték ugyanis, hogy a bolygók a kialakulásukkor először nem gömbbé, hanem laposabb formákká fejlődtek. Dr. Dimitris Stamatellos kutató szerint mindig is az volt a feltételezés, hogy a bolygót létrehozó gáz- és porrészecskék rögtön gömbbé álltak össze. Viszont most számítógépes szimulációkkal azt fedezték fel, hogy a születő bolygó a két pólusán kezdte felhalmozni az anyagokat. Az egyenlítőknél pedig kevesebb anyag gyűlt össze a kezdetekkor.

Magunk is meglepődtünk a kísérletkor. Eszerint a Föld a születésekor egy kilapult gömb volt, olyasmi, mint egy Smarties drazsé.

Születő bolygó felülről és oldalról. Forrás: University of Central Lancashire

Idővel aztán a bolygók felvették a ma ismert kerek alakot. A mostani szimuláció viszont olyan kérdésekre is választ adhat majd, hogy egyáltalán miért álltak össze a gáz- és porrészecskék. (uclan.ac.uk)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.