Miért hever a világ Taylor Swift lábai előtt?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Még csak 34 éves, de ő a leggazdagabb női zenész a világon. 131 állomásos Eras című turnéja 1,4 milliárd dollárral minden idők legnagyobb bevételt hozó koncertkörútja lesz. Rajongók egy csoportja öt hónapig táborozott egy argentin stadion előtt, hogy a legjobb helyeket szerezzék meg a koncerten, a jegyek ugyanis nem helyre szóltak.

Tizenkét Grammy-díjat gyűjtött be, mióta 2006-ban megjelent első albuma. Elneveztek róla Nashville-ben egy oktatási központot, tavaly pedig a New York-i Egyetem díszdoktora lett. Sőt: ha mindez nem lenne elég, még egy tavaly felfedezett ezerlábú is róla kapta a nevét: ez lett a Nannaria swiftae. A neves Time magazin idén az énekesnőt választotta az év emberének. Mi az oka ennek a felfoghatatlan népszerűségnek?

Először is: a zene

Taylor Swift nemcsak fülbemászó dalokat ír, hanem kiváló történetmesélő is. Általában olyan dalokat sorolunk a popzenék közé, amelyek széles közönséghez jutnak el, könnyű táncolni rájuk és egyszerű megjegyezni a szövegeiket. Taylor Swift képes arra, hogy úgy írjon ilyen dalokat, hogy közben őszinte érzelmeket közvetít. Nem fél bevallani, hogy időnként kicsinyes, hogy benne is megjelenik a bosszúvágy vagy a harag, de nem fél felfedni azt sem, hogy mennyire sebezhető.

Countryt éneklő szomszédlányként tűnt fel a nyilvánosság előtt, de ahogy idősödött, majd nővé és üzletasszonnyá érett, újabb és újabb élethelyzetekkel szembesült. Ezeket aztán dalba öntötte, mégpedig úgy, hogy a történetekkel sokan tudnak azonosulni. Néhány dalszöveg hallatán könnyen felkiálthat bárki: nahát, ez velem is pont így történt! Az énekesnő amellett, hogy kreatív dalszerző és kiváló hangja van, képes újra és újra feltalálni magát.

Ráadásul – mivel a magánéletével, illetve az aktuális barátjával tele vannak a pletykalapok – időnként játszik is azzal, hogy ezekre hol homályosan, hol konkrétan utal a dalszövegeiben. A rajongók pedig imádják ezt a játékot, és mindent tudni akarnak a kedvencükről. A Taylor Swift-rajongókra egyébként külön szó is született már: ők a swiftie-k.

A rajongók

Az egyértelmű, hogy az énekesnő körül nagyon jó csapat van. Jó a menedzsmentje, jók a sajtósai is, tehát sokan dolgoznak azon, hogy Swift zenéje minél több emberhez eljusson. Mégsem működne mindez, ha nem tudna kapcsolódni a rajongóihoz. A közösségi oldalain beszélget velük, és megmutatja, milyen ember van a világsztár mögött.

Megközelíthetőnek és szimpatikusnak tűnik, ráadásul – számos popsztárral ellentétben –nem próbál ő lenni a legjobb csaj a világon. Sem a munkássága, sem a személyisége nem arra összpontosít, hogy minden férfinak tetsszen, hanem arról, hogy ő is csak ember, mindenféle érzésekkel. A rajongókkal való kapcsolat sem arról szól tehát, hogy ki mennyire csinos, hanem az érzelmi kapcsolódásról – a te élményed az enyém is. Swift amúgy példaképnek sem utolsó, mert kitartó, és vannak bizonyos értékek, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodik. Például rendszeresen adakozik, valamint az együttérzés és a kedvesség fontosságát hirdeti.

Lemezkiadás

Az énekesnő mindössze 15 éves volt, amikor aláírta a lemezszerződését a Big Machine lemezkiadóval. Ez azt is jelentette, hogy az első hat albumának a jogai a kiadóhoz kerültek, azaz ők döntötték el, mi legyen a dalokkal. Csakhogy amikor ezeket a jogokat eladták valaki olyannak, aki többször is megsértette Swiftet, az énekesnő pedig ezért utálta őt, fogta magát, és úgy döntött, hogy inkább újra felveszi mind a hat albumot. A dalok mögé odaragasztotta, hogy „Taylor verziója”, és arra buzdította a rajongókat, hogy a zenelejátszókon ezeket, és ne a korábbi dalokat hallgassák. Nemcsak azért, mert ilyenkor nála, és nem a kiadónál cseng a kassza, hanem mert szerette volna egyértelművé tenni, hogy amit ő készített, az az övé. Ugye mondanunk sem kell, hogy ez az akció is sikeres volt?

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.