Most épp a rizsmelegítésen veszekszik az internet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Időről időre fellángolnak mindenféle furcsa viták a közösségi médiában. Például, hogy

  • hűtőben kell-e tartani a ketchupot,
  • hogyan kell tökéletesen törölközőt hajtogatni,
  • vagy hogy hogy nézhet ki Peppa malac szemből.
Twitter

Ezúttal az újramelegített rizs a téma.

Egy másodéves orvostanhallgató és TikToker, Janny Garcia nemrég közzétett egy videót, amiben rizst melegít a mikróban. „Orvostanhallgatónak lenni azt jelenti, hogy soha többé nem melegíthetek fel csak úgy, simán egy adag rizst” – mondta. A felvételre egy másik, kajával foglalkozó csatorna is rátalált. Ott csak megerősítették, hogy ha nem vagyunk elég óvatosak, amikor felmelegítjük a rizst, akár ételmérgezésünk is lehet.

De most tényleg?

Igen, az újra felmelegített rizs fogyasztása okozhat ételmérgezést. De nem a melegítés a probléma: a kérdés az, hogyan tárolták a rizst melegítés előtt. A nyers rizs Bacillus cereus spórákat tartalmazhat. Ezek azonban hőállóak, nem tűnnek el főzés közben. Ha a kész rizst hosszú időre szobahőmérsékleten hagyjuk, a spórák baktériummá fejlődhetnek. Ezek végül elszaporodhatnak az egész ételben, majd toxinokat (mérgeket) termelhetnek, amelyek hányást vagy hasmenést okozhatnak.

Minél tovább marad a főtt rizs szobahőmérsékleten, annál valószínűbb, hogy a baktériumok vagy a mérgek miatt már nem lesz biztonságos a fogyasztása. Ha a baktérium egyszer már megtelepedett az ételben, elég nehéz megszabadulni tőle.

Ha Bacillus cereus baktériumot tartalmazó rizst eszünk, rosszul lehetünk. Hat órán belül hányás, 15 órán belül hasmenés jelentkezhet. A tünetek viszonylag enyhék, és általában körülbelül 24 órán át tartanak. Nagyon ritka, hogy valaki kórházba kerüljön az újramelegített rizs miatt: az Egyesült Államokban évente 64 ezer ilyen eset van, de átlagosan csak 20 ember kerül kórházba miatta. A várandósok, a nagyon fiatalok és a nagyon idősek, valamint az immunhiányos emberek veszélyeztetettebbek a B. cereus mérgezésre.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyértelműen betegek leszünk, ha újramelegítjük a rizst. Van azonban néhány egyszerű tanács, amit érdemes megfontolni, hogy tutira menjünk.

  • Ideális esetben azonnal tálaljuk a rizst, amint megfőtt.
  • Ha ez nem lehetséges, a rizst a lehető leggyorsabban (lehetőleg 1 órán belül) hűtsük le.
  • Legfeljebb egy napig tartsuk a rizst a hűtőben, mielőtt újra felmelegítjük.
  • Amikor újramelegítjük a rizst, mindig ellenőrizzük, hogy végig gőzölgően forró legyen.

(Mashable, NHS, Medical News Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.