Miért fontos, hogy az idei Grammy-gála a női művészek ünnepe volt?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Korábban már írtunk róla, hogy történelminek is nevezhető a 66. Grammy-gála, ugyanis a kiemelt kategóriákat szinte kizárólag nők nyerték. Taylor Swift pedig ismét rekordot döntött, ugyanis negyedszerre kapta meg a legjobb albumnak járó díjat. Eddig ez még senkinek sem sikerült. 3-3 díjat csak Stevie Wonder, Paul Simon és Frank Sinatra kapott ebben a kategóriában régebben.

Az, hogy ennyi nő tarolt idén, fontos lépés a nemek közti egyenlőségért küzdő alkotók számára.

Az egyenlőség nem azt jelenti, hogy a nők és a férfiak egyformákká válnak, hanem hogy a nők és a férfiak jogai, felelősségi körei és lehetőségei nem függenek attól, hogy nőnek vagy férfinak születtek-e.

Ezek ellenére a nemek közötti egyenlőtlenség még mindig számos országban, társadalomban és iparágban jelen van. És ezt nem mi mondjuk, hanem az ENSZ-főtitkár: „A nők és a lányok túl gyakran ki vannak zárva az oktatásból és a munka világából, nem jár nekik egészségügyi ellátás, túl gyakran válnak erőszak és megkülönböztetés áldozataivá, ráadásul a döntéshozatali folyamatokban is alulreprezentáltak.”

Ki érdemel figyelmet?

Az alulreprezentáltság fogalmát nagyjából úgy lehet leírni, hogy valamivel vagy valakivel keveset foglalkozik a nyilvánosság, annak ellenére is, hogy a téma vagy a személy jelentősége, munkája, fontossága megérdemelné a figyelmet. Ami a zeneipart illeti, az adatok és statisztikák szerint a nőknek nehezebb betörniük a zeneiparba, kevesebbet fizetnek nekik, mint a férfiaknak, és kevesebb lehetőséget kapnak az elismerésre vagy az előrelépésre.

2018-ban óriási botrány lett abból, hogy mennyire elhanyagolták a női művészeket a Grammy-gálán. Sőt: 2013 és 2018 között a jelöltek 90,7 százaléka férfi volt. Tehát tízből csak egy volt nő.

GIPHY

Ehhez képest a 2024-es gálán már taroltak a női eladók. Nem mindegyik műfajban ugyan, a rock, a dance vagy a rap kategóriákban túlnyomórészt még mindig férfiak vezetnek, de az tuti, hogy a popzenét jelenleg nők uralják.

Nem marad így örökre, de azért ez egy fontos pillanat, ami megérdemli az ünneplést.

Apró lépésekkel

Az év albuma díj 8 jelöltje közül egyébként hét női előadó volt, köztük Swift, Lana Del Rey, Olivia Rodrigo, Miley Cyrus, boygenuis, Janelle Mo és SZA.

A 28 éves Dua Lupa a vörös szőnyegen adott interjúban arról beszélt, csodálatos látni, hogy ennyi nő van a csúcson. „Azt szeretnénk, hogy egyenlő esélyeink legyenek nemcsak a kreatív, hanem az üzleti oldalon is. Remélhetőleg kiegyenlítődik a nemi egyenlőtlenség az iparágban. Lassan haladunk afelé, apró lépésekkel.”

Pixabay

A Grammy fontos pillanatai közé tartozott az is, amikor Celine Dion megjelent a színpadon. A kanadai díva annak idején a Titanic főcímdalát énekelte el. 2022-ben azonban bejelentette, hogy egy ritka idegrendszeri betegségben szenved, amitől nehezen tud énekelni. Azóta csak ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Hasonlóan ritkán látni a 80 éves Joni Mitchellt és Tracy Chapmant is, akik élő legendának számítanak az iparágban.

(W Magazine, BBC, The New York Times, Eurofound, EIGE)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.