Újabb ellátások álltak le kórházakban, marad a Budapest-bérlet – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jó hír: marad a Budapest-bérlet. Megállapodott ugyanis Lázár János miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester. Eszerint a Budapest-bérletek továbbra is érvényesek maradnak a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest megyei havi bérleteket és havi országbérleteket március elsejétől a BKK járatain is elfogadják. A bevételeket pedig teljesítményarányosan osztják el. (Karácsony Gergely Facebook)

Valódi lépéseket követelnek Erasmus-ügyben a civilek. Ahogyan azt korábban megírtuk, az Európai Unió Tanácsa felfüggesztette egyes egyetemek részvételét az Erasmus és Horizont programokban, mert úgy látta, nem átlátható az intézmények működése és elszámoltathatósága.

Az Oktatói Hálózat szerint nem lehet ezeket a nívós uniós programokat a kormány által most hirtelen összetákolt, hazai programokkal pótolni.

Így aztán az Akadémiai Dolgozók Fóruma, a Civil Közoktatási Platform, a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat, és az Oktatói Hálózat – Szeged arra szólítja fel a kormányt: tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a magyar hallgatók, oktatók és kutatók ismét az európai egyetemi közösség teljes jogú tagjai lehessenek. (Oktatói Hálózat)

Forrás: X
Szijjártó Péter külügyminiszter (balra) ukrán tárgyalópartnereivel. Forrás: X

Ukrajnába látogatott a magyar külügyminiszter. „Lassan két éve zajlik a háború: Kiállunk Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. Azt szeretnénk, ha a szomszédunkban béke lenne” – mondta Szijjártó Péter Ungváron. Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta először találkozott kétoldalú, hivatalos megbeszélésen a magyar és ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba. Szijjártó kitérő választ adott arra, hogy a magyar kormány miért nem szavazta meg az Ukrajnának szánt uniós pénzt, és arra is, hogy támogatja-e Ukrajna EU-tagságát. (A kitérő válasz azt jelenti, hogy az illetőnek mozog a szája, de érdemben nem válaszol.) Főleg a kisebbségi törvényről akart beszélni, ami szerinte a fő akadálya a két ország közötti jó kapcsolatnak. A magyar kormány álláspontja szerint Ukrajna nem adja meg az ott élő magyaroknak az őket megillető jogokat. Ukrajna ezt cáfolja, és az EU-s csatlakozás érdekében korábban már módosította is a törvényt, visszaadva több jogot a kisebbségeknek. Szó esett arról is, hogy ez a külügyi találkozó lehetett Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának előkészítése. (Telex)

Házi készítésű méhecskehotelekkel és darázsgarázsokkal lehet segíteni a beporzó rovarokat. A Madártani Egyesület emlékeztet mindenkit, hogy február végéig érdemes elkészíteni ezeket, hogy már kora tavasztól segítsük a szelíd beporzók szaporodását. Ezeket esőtől védett helyre kell kitenni, keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje őket. A méhecskehoteleket amúgy érdemes óvodai és sulis foglalkozáson készíteni, ezt bedobhatjátok ötletnek a tanáraitoknak. Fontos, hogy a méhecskehotel lakói teljesen ártalmatlanok, nem fognak bántani. Környezetvédelmi szempontból nagyon kell rájuk vigyázni, mert a méhek nélkül egyes gyümölcsök, zöldségek és takarmánynövények nem teremnének, és veszélybe kerülne az élelmiszerellátás. (MTI)

Ma volt a Volánbusz-sztrájk második napja. Közel 19 ezer járat maradt ki. A szakszervezet továbbra is 25 százalékos béremelést követel, de a cég csak átlagosan 16,8 százalékot ajánl. A sztrájk ideje alatt csak az elégséges szolgáltatásokat biztosították. (Hvg.hu)

Nem lehetett rákeresni Taylor Swiftre X-en. Az egykori Twitteren kikapcsolták az énekesnő nevére való keresést, miután kamu képek lepték el róla az internetet. Swiftről mesterséges intelligenciával készítettek hamis, meztelen képeket. A rajongók százezernyi jelentése miatt a Swiftről készült mesterséges képek nagy részét már sikerült eltávolítani. Ugyanakkor nemcsak sztárok esnek áldozatul ennek a jelenségnek. Az Egyesült Államokban már sajnos gimisek között is terjednek ilyen deepfake, hitelesnek tűnő hamis fotók. A közösségi oldalak komolyabb lépésekre készülnek az ilyenfajta bűncselekmények megelőzésére és kezelésére. (CNN)

Újabb kórházak jelentették be, hogy leállnak bizonyos ellátásokkal. Ez már a második hullám idén, és több mint 30 kórház érintett. Többek között az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház, a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház, a budapesti Uzsoki és Bajcsy kórházak, de gyöngyösi, balassagyarmati intézetekben sem tudnak már bizonyos betegeket tudnak fogadni. A teljes lista és hogy milyen ellátások szünetelnek, ide kattintva olvasható.

Betiltanák Angliában az Elf Bart, a Pocót és minden más, eldobható e-cigit. A gyerekek védelmében akarja ezt megtenni Rishi Sunak brit miniszterelnök. Ezen felül az e-cigiknél korlátoznák az elérhető ízeket – ezt is azért, hogy a fiataloknak ne legyen annyira vonzó szívni őket. A miniszterelnök szerint aggodalomra ad okot a tanárok visszajelzése, akik szerint nagyon sok brit gyerek ezektől az eldobható e-cigiktől lett nikotinfüggő. Az ügyben a parlament jóváhagyására várnak. (The Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."