Parkok, erdők közelében laksz? És mennyire erősek a csontjaid?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A zöldterületek közelében élő gyerekeknek erősebbek a csontjaik – állapította meg egy nemrég közzétett tanulmány. Az, hogy valakinek a csontjai mennyire erősek, már gyermekkorban eldől. A parkok, erdők közelsége pedig arra sarkallhatja a gyerekeket, hogy többet mozogjanak. Ennek pedig élethosszig tartó jótékony hatásai lehetnek!

A kutatók elmondták: minél erősebbé válnak a csontjai valakinek a gyermekkorában, annál ellenállóbb lesz később az időskori csontritkulással és törésekkel szemben.

A szerzők szerint a kutatás üzenete nem az, hogy minden kisgyerek költözzön az erdőbe, hanem az, hogy azok, akik a városokat tervezik, építik, erősebbé tehetik a gyerekcsontokat azáltal, hogy minél több zöldet és természetközelit építenek az élőhelyekre. Reméljük, ők is olvassák ezt a cikket.

A mozgásnak amúgy nem ez az egyetlen előnye: ha sokat csinálod, kisebb a kockázata annak, hogy túlsúlyos leszel vagy magas lesz a vérnyomásod, de hozzájárul a mentális, érzelmi jólétedhez is.

A tanulmányhoz 300 belga gyereket vizsgáltak meg, ők városi, külvárosi, vidéki környezetből származtak. A tudósok ultrahanggal vizsgálták a gyerekek csontsűrűségét négy- és hatéves koruk között.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a zöld környezetben élő gyerekeknél 65 százalékkal alacsonyabb volt a nagyon alacsony csontsűrűség kockázata, szemben azokkal a gyerekekkel, akik nem a zöldben élnek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a zöldben élés és a jó csontok között szoros, de nem egyértelmű ok-okozati összefüggés van. Ahhoz, hogy azt biztosan állíthassák, a gyerekeknek gyorsulásmérőt kellene viselniük. És rögzíteni kéne a teljes fizikai aktivitásukat. Ez pedig nem lenne egy könnyen elvégezhető kísérlet – magyarázták a Guardiannek.

De amíg a kutatók eldöntik, mi legyen, addig is, irány a természet! Azzal tuti nem lehet mellélőni, és most az idő is kellemes!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.