Csak mi állunk a svéd NATO-tagság útjában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Svédország és Finnország 2022-ben, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja hatására kezdeményezte, hogy a NATO tagjai legyenek. A két skandináv ország hagyományosan független volt, most azonban arra jutottak, hogy egy agresszív Oroszország ellen szükség van a katonai szövetség védőernyőjére.

A NATO-ba csak úgy vehetnek fel új államot, ha minden tag megszavazza. Ez általában nem akadály, mert a bővítés az egész szövetséget erősíti, így minden tag biztonságát növeli. Finnországról viszonylag hamar megegyeztek, ők már teljes jogú tagok. A svédek belépését viszont Törökország és Magyarország is megakasztotta.

A törököknek azért orroltak meg, mert a náluk terroristának tartott Kurd Munkapárt néhány vezetője Svédországtól menedékjogot kapott. De ennél fontosabb volt, hogy a beleegyezésért cserébe megkapják az Egyesült Államoktól a legújabb F-16-os vadászbombázókat. Ebben meg is egyeztek az amerikaiakkal.

Svéd gyártású Gripen vadászgép magyar felségjellel. Fotó: Tim Felce / Wikipedia

Dúlifúli meg van sértve

Magyarország viszont ilyen konkrét követeléssel nem állt elő, inkább csak sértődött hisztinek nevezhető, amit a kormány művelt. Olyan kifogásaik voltak, mint hogy öt éve a svéd tévében lement egy műsor, amiben bírálták a magyar kormányt a demokrácia állapota miatt. És hogy a svéd kormány is megfogalmazott ilyen kritikákat. Orbán Viktor miniszterelnök azt is felhozta, hogy ő szívesen megszavazná a svéd tagságot, de a Fidesz parlamenti frakciójában (képviselőcsoportjában) erről viták vannak. Ez nyilvánvaló képtelenség, a frakció mindig mindenben teljesítette Orbán akaratát.

A magyar akadékoskodásban nehéz értelmet találni. A legvalószínűbb, hogy Orbán valamiféle bocsánatkérést akart kicsikarni a svédekből, hogy ezzel növelje saját tekintélyét. De a vitában inkább a másik oldalnak vannak ütőkártyái. A magyar légierő Svédországtól bérli az összes (14 darab) JAS-39 Gripen vadászgépét. Ezek alkatrészellátása, karbantartása és a további gépek beszerzése is a svédektől függ. Végül minden bizonnyal megszavazzuk a belépésüket. A további gáncsoskodás ugyanis azt a – korábban már felmerült – gyanút erősítené, hogy a magyar kormány Oroszország érdekében dolgozik. Így az egész eddigi hőzöngésnek csak az lesz a végeredménye, hogy tovább rontotta a svéd-magyar viszonyt, és Magyarország megbízhatóságát.

(Kiemelt kép: A svéd külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Fotó: NATO)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.