Tíz útravaló Indiából 

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az országokat bemutató cikksorozatunkban ezúttal Indiába kísérünk el benneteket, ahol január 26-án van a Köztársaság napja. Ugyanis ezen a napon lépett életbe a köztársaság alkotmánya 1950-ben. Korábban már olvashattatok Dániáról, Horvátországról és Franciaországról is.

Főváros: Újdelhi
Lakossága: 1,4 milliárd fő
Terület: 3 287 263 km² (Kb. harmincötször akkora, mint Magyarország.)

1. Holdraszállás

2021. augusztus 23-án a Csandraján-3 Vikram nevű űrszondája sikeres leszállást hajtott végre a Hold déli oldalán. 2019-ben a Csandraján-2 kudarcot vallott, becsapódott az égitest felszínébe. 

Csandraján-3 Vikram űrszonda a Holdon; forrás: ISRO

India a negyedik ország, amelyik meghódította a Holdat az USA, a Szovjetunió és Kína után. A sikeres projekt 75 millió dollárba került. Az oroszok sikertelen kísérlete a Luna-25 űrszondával 200 millió dollárba fájt nekik. 

2. India a nagyhatalmak között

Az ázsiai ország sok szempontból tört az élre az elmúlt évtizedekben. Amerika után ott van a másik kilenc ország (Szovjetunió/Oroszország, Kína, Franciaország, Egyesült Királyság, Izrael, Pakisztán, India és Észak-Korea) között, amely nukleáris fegyvereket fejlesztett ki

Első repülőgéphordozó hajóját Oroszországtól vásárolta, majd 2021-ben bocsátották vízre a saját építésű INS Vikrant. A 40 000 tonna vízkiszorítású, 262 méter hosszú, 62 méter széles anyahajón 1500 ember lát el szolgálatot. 

India az IT-szektorban is felveszi a kesztyűt a vetélytársakkal, hamarosan akár Kínát is lekörözheti ezen a téren. Az elmúlt években a kormány több száz millió dollárt fordított az elektronikai eszközök gyártásának fellendítésére. 

És ha ez mind nem lenne elég, az ország gazdasága az ötödik legnagyobb a világon, és tőzsdéje megelőzte a hongkongit, így a rangsorban most a negyedik helyen áll. 

3. Mindig van mit ünnepelni

Indiában igen gyakran ünnepelnek valamit, és meg is adják a módját. Itt az ünnepek nem mindig egy konkrét napra esnek, mert bár használják a Gergely-naptárat, a fesztiválok időpontját a holdnaptár alapján adják meg. 

Sok ünnep a valláshoz, a hinduizmushoz kötődik, de természetesen léteznek ettől eltérőek is. A hinduizmus politeista vallás, vagyis több istenben hisznek.

Az egyik legnagyobb fesztivál a Holi, a színek, a szeretet és a tavasz ünnepe. Ilyenkor színes porokat szórnak magukra és egymásra az emberek, táncolnak, és megünneplik a tavasz érkezését. Ez idén március 25-én lesz. 

Holi fesztivál; forrás: Pixabay

A Divali, a fények ünnepe szintén jelentős fesztivál, több napon keresztül ünneplik. Divali estéjén mindenhol lámpásokat gyújtanak, és megünneplik, hogy a fény legyőzte a sötétséget. Idén október 31-én lesz. 

Ezen kívül számtalan más ünnep is létezik, például megemlékeznek Ganésha (az elefántfejű isten) születésnapjáról, de van ünnepe a testvéreknek is, ez a Raksha Bhandan. Ilyenkor a lányok karkötőt készítenek fiútestvéreiknek, ez jelképezi a köztük lévő köteléket, ők pedig cserébe édességet adnak nekik.  

Viszont Indiában nem ünneplik a névnapokat. 

4. A krikett a legnézettebb sport

A krikett egy ütővel és labdával játszott csapatjáték, a szabályrendszere igen összetett, és egy meccs akár nyolc órán át is eltarthat. A játék Nagy-Britanniából származik, és úgy került Indiába, hogy Anglia 1857. után teljes egészében gyarmatosította az országot. Az angol is ezért lett az egyik hivatalos nyelv. (India 1947-ben nyerte vissza függetlenségét.)

Bár a krikettet az úriemberek sportjának is nevezik, a gyerekek – fiúk és lányok – is ezt játsszák az utcán, parkokban, hátsó kertekben. Sok indiai azt mondja, a krikett vallás, mert sokan fanatikusan követik a sport különböző eseményeit. A világbajnokság vagy fontosabb kupák meccseit a család együtt nézi, csak nem pattogatott kukoricát eszegetnek, hanem szamószát (zöldséggel töltött, háromszög alakú „péksüteményt”).

5. Tömeges filmgyártás

Bollywood a hindu nyelvű indiai filmgyártás központja. Mumbai régi nevét (Bombay) és a Hollywood szót vonták össze. Évente hozzávetőleg 1500-2000 filmet gyártanak itt. Ez jóval több, mint amennyi Amerikában készül (ott kevesebb, mint 1000), viszont az indiai filmek költségvetése kisebb, és kevesebb is belőlük a bevétel.  

6. Ezernyelvű ország

India hivatalos nyelve a hindi és az angol, de nem mindenki beszéli ezeket a nyelveket az országban. Például ha a fővárostól délre, Tamilnaduban hindi nyelven szólalsz meg, pont annyira nem fognak érteni, mintha magyarul szólalnál meg. 

Az alkotmány a fenti két nyelven kívül még 22 másik regionális nyelvet ismer el, de összesen 19 000 nyelvet és nyelvjárást beszélnek az országban. 

7. Tagore és Amrita Sher-Gil – magyar vonatkozások 

Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai író és polihisztor 1926-ban Balatonfüreden töltött néhány hetet a szívszanatóriumban, ahol meg is gyógyították. Ennek emlékére ültetett egy fát, amely ma is áll a füredi Tagore sétányon. Az őt ábrázoló mellszobrot, amely a fa előtt van, 1956-ban ajándékozta India Magyarországnak. 

Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész, a XX. század egyik kiemelkedő avantgard művésznője. Róla nevezték el a Budapesten lévő Indiai Kulturális Központot. 

Amrita Sher-Gil: A menyasszony (1937); forrás: Wikipédia

8. Nemcsak curryt esznek Indiában

Az indiai konyha rendkívül sokféle alapanyagot használ. Ez főleg annak köszönhető, hogy azon éghajlaton számtalan növény megterem, ami Európában nem ismert vagy nagyon ritka. Ide tartoznak fűszernövények is, amikkel ugyanabból a lencséből ötféle ételt készítenek el. 

A közvélekedéssel ellentétben az indiai konyha nem teljesen vegetáriánus. A tengerparti államokban rengeteg halat és tengeri herkentyűt esznek, az ország más részein pedig fogyasztanak csirkét, bárányt és kecskét is. 

Ladú; forrás: Pixabay

Az ünnepek alkalmával Indiában elképesztő mennyiségű és fajtájú édesség készül. Az egyik legnépszerűbb a ladú, egy gömb alakú finomság, aminek több fajtája is létezik: van kókuszos, a sima pedig csicseriborsólisztből vajból és fűszerekből készül. A kaju katlit kesudióból csinálják: amikor elkészül a massza, akkor kinyújtják és négyzetekre vágják.  

9. A tehén és a páva

A tehenet Indiában a Földanya megtestesítőjének tartják a tej tápláló mivolta miatt. Krisnát, az egyik hindu istenséget sokszor ábrázolják tehenekkel, és a tehenek védelmezőjének is tartják. 

Városban vagy azon kívül, úton útfélen találkozik az ember békésen eszegető tehenekkel a forgalomban is, és az autóvezetők még csak nem is dudálnak rájuk, különben meglincselnék őket. Ugyanakkor hiába szent állatok a tehenek, Indiában esznek azért marhahúst is.

A páva pedig azért lett a nemzet állata 1963-ban, mert Kartikeya (ő is egy isten), pávaháton lovagol a szent iratok szerint. 

10. A sakk Indiából származik

A sakk első változata i. sz. 600-ban alakult ki, és csaturangának hívták. Egyszerűbb volt, mint a mai sakk. Európába arab közvetítéssel került, és ez a változat már sokkal jobban hasonlít a játék ma ismert változatára. 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."