Itt a farsang, áll a bál

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lehet, hogy utoljára oviban vártad a farsangot, és ma már inkább csak Halloweenkor öltöznél jelmezbe. De a tavasz elején évszázadokon keresztül népszerű volt farsangolni, sőt, számos országban ma is az. Velencében és Rio de Janeiróban is turisták tömegeit vonzza a színes, jelmezes karnevál. Ezek mögött ugyanaz az ősi hagyomány áll: a telet el kell temetni, a tavaszt pedig a lehető legjobban megünnepelni.

A farsang a legtöbb országban Vízkeresztkor, január 6-án kezdődik és hamvazószerdáig, azaz a húsvét előtti negyven napos böjt kezdetéig tart. Idén ez éppen február 14-re esik. A tavaszvárás pogány kori ünnepeiből alakult ki, ami egészen változatos szokásokból állt, a zajos mulatozástól a bolondozáson, tréfacsináláson keresztül a nagy evés-ivásokon át az udvarlásig, párkeresésig.

Jelmezes farsangi bál, Sopron, 1928. forrás: Fortepan

Nem lehetett betiltani a mulatozást

Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, egyszerre vettük át ezeket a németektől és az olaszoktól is. A farsang szavunk egyébként német eredetű, a karnevál pedig olasz, mindkettő erre az ünnepkörre utal. Az egyház természetesen nem vette jó néven a pogány hagyományokat, a fékeveszett mulatozást. Az ördög művének tartotta, és a 16. század elején be akarta tiltani az egészet. Nem sikerült. A középkori magyarok túlságosan örültek a tavasznak és minden egyházi feddés ellenére is inkább vidáman akarták ünnepelni a tél végét. Így alakulhattak ki olyan szokások és rítusok, amik közül sok ma is él még.

A farsanghoz kötődik például a népi színjátszás kialakulása, ami a maszkos alakoskodásokból indult. Az alakoskodás azt jelentette, hogy az emberek a mulatság kedvéért tipikus alakokat személyesítettek meg, akik az életük részei voltak. Beöltöztek koldusnak, királynak, cigánynak, ők alakították a betyárt, a katonát, a menyasszonyt, a vőlegényt. Kedvelt volt a férfi-női szerep felcserélése, a ruhacsere és az állatmaszkok használata is. A legismertebb alakoskodó szokás nálunk a mohácsi busójárás. Mivel itt mindenki maszkot hordott, ezért már a 19. századból is fennmaradtak olyan feljegyzések, hogy az esemény óriási botrányba fulladt. Gyakori volt a verekedés és a nők zaklatása. Mivel az álarcok mögött nem látszott, ki az elkövető, a hatóságok a múlt század elején már komolyan fontolgatták, hogy betiltják az egészet. Végül sikerült féken tartani a mulatságot, és egyre inkább turistalátványossággá alakult a busójárás is.

Jelmezesek a mohácsi busójáráson. Forrás: Facebook

Farsang farkán volt a legtöbb lakodalom

De nemcsak Mohácson, hanem gyakorlatilag minden nagyobb faluban tartottak álarcos, jelmezes felvonulást, amit többnyire farsang farkán, azaz a farsangi időszak utolsó napjaiban rendeztek meg. A menet gyakran megállt, és rögtönzött, tréfás jeleneteket adott elő. Szokás volt álesküvőt tartani, ahol gyakran felcserélték a férfi és női ruhákat, és volt, hogy férfiak alakították a női szerepeket is. Szlovákiában a Felvidéken bakkuszjárást (a római boristen Bacchus hagyományai nyomán) tartottak, ahol kecskebőrbe bújt álarcos alakok ijesztgették a lányokat és tréfálkoztak a falubeliekkel. Egyes vidékeken ál-bírósági tárgyalásokat rendeztek, ahol a vádlottakat bábuk vagy állatok jelenítették meg. Gyakori volt a téltemetés is, ahol a telet szalmabáb (úgynevezett kisze-bábu) vagy egy csúf öregasszonyt ábrázoló rongybábu jelképezte. Ezeket vagy elégették, vagy ha volt hó, akkor abba temették.

A városokban inkább bálokat, táncmulatságokat tartottak farsangkor, ezeken vezették be a fiatal lányokat és partiképes fiúkat a társaságba. Az ünnepnek tehát a párkeresésben, párválasztásban is nagy szerepe volt. A legtöbb lakodalmat is ebben az időszakban tartották.

A huszadik század végén az iskolai farsangokon már a popkultúra szereplői uralkodtak. Megjelentek a mikiegerek, nindzsák, robotok és Star Wars-szereplők.

Ma már egyre ritkábban tartanak farsangi mulatságokat, lassan elvesznek ezek is, mint a húsvéti locsolkodás. A kérdés persze az, hogy fenn kell-e tartani ezeket a hagyományokat, amikor jönnek új ünnepek és új hagyományok. Ti például szerettek még farsangolni? Szoktatok még jelmezes bulikat rendezni? Volt kedvenc jelmezetek? Írjátok meg nekünk. (unnepekoldala.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.