Százból csak hat fiatal biztos abban, hogy 2033-ban Magyarországon fog dolgozni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem érzik jól magukat a bőrükben – ez derül ki abból a friss kutatásból, amiben 16 és 24 év közötti fiatalokat kérdeztek az iskoláikról, a tervezett munkahelyükről és általában a jövőjükről. Minden második fiatalnak rossz a közérzete, sokan aggódnak a megélhetésük, a lakhatásuk miatt, és persze a világban zajló események, a háborúk és a klímaváltozás sem ad okot optimizmusra. Ugyancsak aggasztó, hogy egyre több közülük magányos, és sokan küzdenek szorongással, depresszióval is.    

Az OTP Fáy Alapítványa által megkérdezett fiatalok a jövőbeli terveikkel kapcsolatban azért optimistábbak. A többségük biztos benne, hogy lesz munkahelye 10 év múlva, és 70 % azt is gondolja, hogy annyi pénzt fog keresni, amennyit szeretne. Ugyanakkor négyből három fiatal szerint nagyon nehéz pályakezdőként elhelyezkedni. Ennek oka szerintük az, hogy a cégek nem szeretnek zöldfülűeket alkalmazni, sokan nem tartják elégnek a saját végzettségüket, ráadásul azt is gondolják, hogy amúgy is kevés a munkalehetőség. Sokszor az is nehezíti ennek a korosztálynak a munkába állását, hogy a munkaadók lustának és megbízhatatlannak tartják a mai fiatalokat, akik nem tudnak, vagy nem akarnak dolgozni.

El innen?

A kutatásból is látszik, hogy a megkérdezettek több mint fele nagy valószínűséggel külföldi munkahelyet keres majd. 100-ból csak 6-an válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy biztosan Magyarországon fognak dolgozni még 2033-ban is. (A kutatás készítői itt egyébként felhívták a figyelmet arra, hogy mielőtt azt gondolnánk, hogy az összes fiatal eltűnik 10 éven belül az országból, ne felejtsük el, hogy ezek tervek, álmok, célok és hasonlók, hogy tényleg így lesz-e, az még kérdéses.)

A mai középiskolások közül majdnem minden második megkérdezett (45 %) szeretne felsőfokú végzettséget szerezni. Sokuknak kiemelten fontos, hogy okosodjon és új dolgokat tanuljon, 83 % válaszolta azt, hogy az iskola elvégzése után is képezni, fejleszteni szeretné magát. A kutatásból kiderül az is, hogy a mai fiatalok szerint nem kell különórára járni a jó eredményekért, ugyanakkor maga  az oktatási rendszer nem motivál különösebben.

Amúgy nem minden rossz…

Egyébként általában elégedettek a fiatalok az oktatással, az általános iskolával 57 %, a középiskolával 65 %, a felsőoktatással 80 % van megelégedve. Persze sokan azt is hozzáteszik, hogy az a tudás, amivel kikerülnek az oktatásból, nem elég ahhoz, hogy jó munkahelyet szerezzenek. Szerintük a magolás helyett olyan dolgokat kellene elsajátítani és fejleszteni az iskolában, mint a kommunikáció, a kreativitás, a másokkal való együttműködés vagy az önismeret, de az se ártana, ha megtanulnának kitölteni egy adóbevallást, vagy ha tudnák, hogy mivel jár egy hitelfelvétel.

Tízből heten dolgoznak a tanulmányaik mellett, leginkább a szünidőben és nyáron, viszont a megkérdezett egyetemisták fele azt válaszolta, hogy muszáj dolgozni ahhoz, hogy ki lehessen fizetni az albérletet, az utazást. És persze enni is kell.

Nemcsak a saját közérzetük, az ország állapota is aggasztó a fiatalok szerint. A válaszadók 68 százaléka szerint az ország jelenlegi helyzete rossz vagy inkább rossz, míg csak 32 százalék szerint jó vagy inkább jó. A jó hír viszont, hogy kétharmaduk úgy gondolja, hogy ez a közeljövőben javulhat, vagy legalábbis nem lesz rosszabb.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.