Minden diák álma: Lengyelországban eltörlik a házi feladatot

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Áprilistól eltörlik a kötelező, osztályozott házi feladatokat a lengyel általános iskolákban – jelentette be Barbara Nowacka oktatási miniszter. Nowacka pártja már a választások előtt megígérte, hogy ha nyernek, megújítják az iskolai rendszert.

A miniszter még csak a múlt hónapban lépett hivatalba a Donald Tusk vezette új kormány tagjaként, de máris munkához látott. (A kormányváltásról ebben a cikkben, a Lengyelországgal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról pedig ebben a cikkben írtunk.)

Barbara Nowacka lengyel oktatási miniszter. Fotó: Nowacka Facebook-oldala

Le a leckével

Az elmúlt napokban a következő irányt rajzolta fel a kormány: karcsúsítják a tantervet, mert szerintük kritikus gondolkodásra van szükség, nem pedig arra, hogy a diákok mindent kívülről tudjanak. „Kivesszük a kötelező tananyag húsz százalékát, mert a nagy része felesleges” – mondta Nowacka. Hozzátette: nem ő, hanem a szakértők döntenek arról, mi kerüljön ki a tantervből.

A radírpók olyan tantárgyakat vesz kezelésbe, mint a lengyel irodalom, a történelem, a társadalomismeret és a természettudományok. Óraszámcsökkentés nem lesz, hanem a megmaradt anyagra jut több idő.

A miniszter szerint az általános iskolásoknak túl sok mindent kell megtanulniuk, még akár otthon is, pedig inkább pihenniük kéne, a barátaikkal lógniuk, vagy valamilyen hobbit űzniük.

Pixabay

Ezért áprilistól az általános iskola 1-3. osztályában egyáltalán nem lesz házi feladat. A felső osztályokban csak az kap otthoni feladatot, aki szeretne gyakorolni, ám annak az eredménye nem számíthat bele az osztályzatba. A középiskolában egyelőre megtartják a házi feladatokat, de Nowacka biztos abban, hogy pár éven belül onnan is kikopik az otthoni pluszmunka.

Az oktatási miniszter csökkentené a hittanórák számát is, amelyek ugyan választhatóak, de beleszámítanak az osztályzatba.

Béremelés itt is, ott is

Nowacka közölte, hogy a tanárok márciustól kapják meg a korábban ígért 30-33 százalékos béremelést, de januárra visszamenőleg kifizetik őket.

A lengyel tanárok az Európai Unióban a legalacsonyabban fizetettek közé tartoznak. Ebbe a körbe tartozott eddig Magyarország is (és még Bulgária, Románia stb.)

A magyar pedagógusok – a legutóbb bejelentett béremelés értelmében – elvileg februárban kapják meg az első emelt összeget, de jelentős oktatási reformra sem ők, sem a diákok nem számíthatnak.

Pixabay

Az Egységes Diákfront legutóbb január 13-án tartott tüntetést a Belügyminisztérium előtt azért, hogy a kormány ne csak a bérekkel, hanem az oktatás átalakításával is foglalkozzon. A diákok egyenlő esélyeket, tanszabadságot és magolás helyett hasznos tudást követeltek. A házi feladatok eltörlését egyelőre nem.

Az egyik legnagyobb tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy fogalmazott: ha tényleg megvalósul a bejelentett emelés, akkor sem dőlhetnek hátra. Szerintük nem várathat magára a munkaterhek csökkentése, és az sem, hogy a kormány a tanári pályát autonóm, értelmes és értelmiségi munkává tegye. Ez kell ahhoz szerintük, hogy minden gyermek és fiatal minőségi, modern oktatást kaphasson.

Források: Notes from Poland, Euronews, Ne dolgozz ingyen!, 24.hu.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."