Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mínuszban indulsz iskolába, hacsak nem épp beteg vagy, esetleg szünnap van a félévi osztályozó-konferencia miatt. Esni viszont nem fog, legfeljebb késő este. Vince és Artúr nevű ismerőseidet köszöntheted fel ma. Amerikában a csípős szószok napját is ma ünneplik. Náluk nincs Erős Pista, tehát ott ez salsát és holmi kecsöpöket jelent. Vagy kecsapokat? Mind a kettő helyes. Régebben az angol u-t a magyarban ö-re írták át, így lett a tröszt, a löncs és a römi. Ma már inkább a lesz belőle.

Ezért ma nem Donald Trömpöt fogjuk emlegetni, amikor bemutatjuk ezt a különös figurát. Lehet, hogy újra a világ legnagyobb hatalmának elnöke lesz. Akár győz, akár veszít, folytatódik az öregek uralma. Trump 78 évesen veheti majd át a kormányzást, ha pedig elnök marad Joe Biden, ő 82 lesz akkor. Egyszer majd írunk arról is, miért van az, hogy ilyen trottyok maradtak csak a küzdőtéren, és egyáltalán baj-e, hogy így van. Sok országban már szigorúan megvizsgálják a 70 felettieket, alkalmasak-e az autóvezetésre. Mi a helyzet vajon a szuperhatalmak vezetésével?

A trotty modern csúfolódásnak tűnik, pedig nemcsak Ady Endre és Móricz Zsigmond használta több mint száz éve, hanem már Jókai Mór is. A népnyelv ismeri a totyakos, trotykos és a trötyi formát is. Szóval patinás, szép magyar szó ez, de azért ne próbáld ki a nagyszüleiden.

Ez az év nemcsak azért lesz érdekes, mert Amerikában és Európában is választások lesznek. Hanem mert ez egy szökőév. Egy nappal hosszabb, mint a többi. Ilyen négyévente történik, de nem azért, hogy feldobják a februárunkat. Hogy miért, azt hamarosan megtudhatod. Olvass minket ma is! Azért vagyunk, hogy ne csak a trottyoknak szóljanak az újságok!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."