Kevesebben dohányoznak a világon, megvan az év lepkéje – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Súlyos halláskárosodásnak vannak kitéve a gamerek. Ez egy ötvenezer fős, globális kutatás eredményének összegzése. Közel hárommilliárdan játszanak a világon, többségük olyan hangerővel, amely akár maradandó halláskárosodást is okozhat. Az egészségesnek mondható zajterhelés határértéke 83 decibel a kutatók szerint. Ha ezen a hangszinten játszik valaki, akkor maximum heti 20 órát bír el a szervezet károsodás nélkül, ám ha ez az érték 86 decibel, akkor heti 10 órára csökken ugyanez a szám. Főként a robbanások és lövések hangja az, ami megterheli a szervezetet. (444.hu)

Jégpáncélt hozott az ónos eső, veszélyes a közlekedés. Budapesten, Pest, Nógrád, Heves és Borsod megyében jégréteg borítja az utakat és a járdákat. A járművek nehezen tudnak megállni, olykor kanyarodni is. Vigyázz a közlekedéssel, minden csúszik! Ezekről a sajátos téli csapadékfélékről itt írtunk.

Már csak minden ötödik ember dohányzik a világon. És hogy miért jó hír ez? Mert húsz évvel ezelőtt még minden harmadik ember volt ennek a káros szenvedélynek a rabja. Európában és Délkelet-Ázsiában dohányoznak a legtöbben, átlagosan minden negyedik felnőtt rágyújt. A jó hír mellett a rossz viszont az, hogy a 13-15 éves korosztály hozzávetőleg 10 százaléka dohányzik, ez világ szinten 37 millió embert jelent. (hvg.hu)

Magyar túraútvonalakkal bővül a kirándulós applikáció. A Rother népszerű alkalmazás a túrázók körében, és most hazai túrák is bekerülnek a tartalomtárba, illetve a külföldi túrák leírásai magyar nyelven is elérhetővé válnak. Az alkalmazásnak van webes felülete, illetve a túrák offline módban is elérhetőek. (hvg.hu)

Csütörtökön megsemmisül a Holdra küldött robot.korábban észlelt üzemanyag-hiba miatt nem érheti el a Holdat az amerikai Peregrine szonda. Az irányító csapat úgy döntött, hogy a szerkezetet a Föld légkörébe vezetik, ahol szétesik és darabjai elégnek. A küldetésről itt írtunk az indulásakor. (Space.com)

Fotó: Kurt Kulac / Wikipedia

A közönséges medvelepke az év lepkéje. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya tavaly nyáron internetes szavazást szervezett a lakosság körében. Így lett 2024-ben az Év Lepkéje  a közönséges medvelepke. A második helyen a kis színjátszólepke, a harmadikon a gyakori ablakosmoly végzett. Bár a nyertes neve arra utal, hogy semmi különleges nincs benne, megjelenése mégis jellegzetes. Elülső szárnyai barna alapon márványosak, hátulsó szárnyai narancssárgák kék foltokkal. Ez a minta arra figyelmezteti ellenségeit, hogy a medvelepke mérgező. Emberre nem  veszélyes, legfeljebb kisebb bőrpirosodást, viszketést okozhat, ha fogdosod. Ne fogdosd. (Telex

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."