Évekbe telt megfejteni a ruhába varrt titkos üzenetet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha valaha is eljátszottál már a gondolattal, hogy a nagyszüleid hétvégi házának a padlásán az egyik dobozban rég elfeledett ősök titkos leveleit találod, akkor olvass tovább. 

Az amerikai Maine-ben kincsre lelt a bolhapiacon Sara Rivers Cofield archeológus. (Az, aki a régészhez hasonlóan az emberiség múltját kutatja.) A vásáron száz dollárért vásárolt meg egy 1880-as évekből származó, bronz árnyalatú selyemből készült női ruhát. 

Forrás: Commitment to Costumes blog

Akkoriban az volt a divat, hogy a női ruhák hátul puffosak voltak, hogy ezzel emeljék ki a hölgyek vonalait. Elképesztően sok anyagot varrtak bele a ruha ezen részébe, így a zsebet is jól el lehetett rejteni. 

Sara két papírcetlit talált ebben a zsebben, amin összefüggéstelen szavak szerepeltek egymás után. Rögtön arra gyanakodott, hogy ez valamilyen kód lehet, ezért fel is tette a szövegek fotóját a blogjára. Több amatőr és profi kódfejtő is megpróbálta megoldani a rejtélyt, ám nem jártak sikerrel. 

Végül egy kanadai kutató törte fel a kódot, aki csak hobbiból foglalkozott ilyen szövegekkel. Ő jött rá arra, hogy a szavak egymásutánja valójában rövid, ám nagyon pontos időjárás-jelentéseket takar. Egyes szavak például a szél sebességét, a légnyomást, a levegő hőmérsékletét is jelölték. Ezek alapján a kutató a jegyzet pontos dátumát is meg tudta adni: az adott előrejelzést 1888. május 27-én készítették. 

Arra azonban még mindig nem jöttek rá, hogy vajon hogyan és miért került a régi időjárás-jelentés a női ruha rejtett zsebébe. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.