Mi ez a balhé az uniós pénzekkel?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Évek óta tart a huzavona a Magyarországnak járó európai uniós támogatásról. Nagyon sok pénz forog kockán: több mint harmincmilliárd euró. Minden egyes magyarra több mint egymillió forint jutna, a csecsemőket is beleértve. Ebből egy csomó mindent lehetne építeni, javítani az oktatáson, egészségügyön, közlekedésen. Magyarország nem túl gazdag, szüksége lenne a pénzre.

Az Európai Unió a kezdetektől támogatja a szegényebb országokat. Már eddig is roppant sok pénzt adtak, hogy a keleti államok felzárkózhassanak a Nyugathoz. Ez úgy ment, hogy az unió átutalta az összeget a magyar, lengyel vagy cseh kormánynak, aztán azok elosztották a maguk kedve szerint.

Ebből lett a baj.

Minden országban előfordul korrupció. Ravasz politikusok teszik rá a kezüket a közös pénzre, aztán palotát építenek belőle maguknak és a családtagjaiknak. Csakhogy ahol a demokrácia jól működik, ott ezzel le lehet bukni. Az újságok megírják, a rendőrség nyomoz, az ügyészség vádat emel, a bíróság pedig megállapítja, hogy a gyerektáborra adott százmilliókból családi kastély lett. A tettes lemond, börtönbe megy, a kastélyt elkobozzák, az igazság helyreáll. Horvátországban, Csehországban és Romániában simán lecsuktak minisztereket, sőt miniszterelnököket is efféle lopásokért. Magyarországon ez lehetetlen.

Az Európai Unió fő gondja Magyarországgal az, hogy a demokrácia nálunk nem egészen működik. Nincs igazi esély arra, hogy egy kormánypárti politikust számon kérjenek a lopások miatt. Rengeteg eset ismert, amikor uniós pénzeket lovasítottak meg. A magyar népnek szánt pénzből sportautók, jachtok, paloták, magánvagyonok lettek. Felesleges dolgokat építenek, csak hogy a pénzt zsebre tegyék. Például lombkoronasétányt ott, ahol nincs egy árva fa se. De az ügyészség nem nyomoz, a rendőrség nem talál semmit, a bíróságra el sem jut az ügy. Ebben érintett maga a miniszterelnök és családja is. Lánya, veje, barátai elképesztő gazdagságra tettek szert – a nép rovására. És elképzelhetetlen, hogy ezért elítélnék őket.

Lombkoronasétány erdő nélkül, uniós pénzből. Fotó: Hadházy Ákos képviselő

A hetedik parancsolat: ne lopj!

Ebből lett elege az Európai Uniónak. A pénzt a német, dán meg holland adófizetők adják össze, és nekik nem tetszik, hogy kelet-európai földesurakat hizlalnak vele. Az ottani kormányoknak is nehéz otthon elmagyarázni, miért pénzelnek bűnözőket.

Az unió elsősorban az igazságszolgáltatás, tehát a bíróságok és az ügyészség függetlenségét követeli meg (egyébként Lengyelországtól is). Azt szeretnék, ha a bűnösöket valódi büntetés fenyegetné, és ezért nem mernének tovább lopni. Szívesen adnának pénzt iskolafejlesztésre, gyorsvasútra vagy új buszokra, de arra nem, hogy korrupt uraságok narancsfákat ültessenek belőle a palotájuk kertjébe.

A kormány itthon azt terjeszti, hogy az Európai Unió – Brüsszel – más okokból tartja vissza a pénzt. Például mert melegpropagandát akarnak bevezetni az óvodákban, vagy migránsok százezreit akarják betelepíteni. Ilyet valójában nem kíván sem az EU, sem más. 

Jön a pénz?

Az EU-nak vannak politikai alapelvei is. Ilyen például a sajtószabadság, a vallásszabadság vagy a választások tisztasága. Röviden, hogy a tagállamok nem lehetnek diktatúrák. Ennek teljesülnie kell ahhoz, hogy egy országot felvegyenek az EU-ba. Arra viszont nem nagyon van megoldás, ha egy ország már tagállamként csúszik vissza az önkényuralomba. Az egyetlen büntetőeszköz a pénzek megvonása.

Az Európai Unió 27 pontban írta össze, mit vár el ahhoz, hogy hazánk a visszatartott pénzhez hozzájusson. Főleg törvények módosításait követelik meg. A kormány ezeket részben teljesítette a múlt év során. Tavaly év végén a pénz egy részét feloldották, és ebből egy kisebb összeg már meg is érkezett Magyarországra. Ennek azonban más oka is volt. Erről holnap írunk részletesen.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.