Folytatódik a német parasztfelkelés

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Négy napja tart a német gazdák tiltakozása Németországban. Az elégedetlen farmerek a traktorjaikkal együtt tüntetnek. Elfoglalták Berlin és sok más város főterét, autópályákat zártak le. Szerdán sztrájkba léptek a vasutasok is. A tüntetőket támogatják a fuvarozók és a vendéglátósok is. Parasztfelkelésnek ők maguk hívják a rendezvényt, szóval ez nem sértés.

A bajok azzal kezdődtek, hogy a német állam többet költött, mint amennyit megengedhetett magának. Ezt náluk az alkotmány tiltja, így valamit lépni kellett. Két út maradt: adót emelni, vagy csökkenteni a kiadásokat. (A magyar költségvetés hiányáról itt írtunk.)

A kormány többek között a gazdák kedvezményeit vonta vissza. Eddig például nem kellett adózni a traktorok és üzemanyaguk után. Ez most megszűnne, ami persze rosszul esik a gazdáknak.

Mivel télen amúgy sincs munka a földeken, így most a gépeikkel indulhattak tüntetni. Így viszonylag kevés tiltakozó is nagy felfordulást kelthet. Annak ellenére, hogy ezek a traktorok darabonként százmillió forintos értéket képviselnek, a német lakosság többsége egyelőre a tiltakozók mellett áll. Nemcsak a költségvetési megszorítások, hanem a zöld átállás is több kiadást jelent a családoknak, és ebből kezd elegük lenni.

Resistance Defender / X

Nem mindegy, mi lesz odaát

Olaf Scholz kancellár és kormánya most nehéz helyzetben van. (Németországban kancellárnak hívják a miniszterelnököt.) A költségvetést muszáj kiigazítaniuk, de a felvonulások is súlyos károkat okoznak, például nagyon sokan nem tudtak munkába menni a lezárt utak miatt.

Ma még nem tudjuk, mi sül ki ebből. Németország Európa legerősebb gazdasága. Ami ott történik, azt az egész Unió megérzi, így Magyarország is. A magyar gazdaság lényegében a német függeléke. A német autógyárak és egyéb üzemek magyar családok százezreinek megélhetését biztosítják.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons, egy decemberi traktortüntetésről

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.