Jönnek a hódpatkányok! Jönnek a hódpatkányok!!!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A nutria, rondább nevén a hódpatkány emlősállat, azon belül a rágcsálók rendjébe tartozik. Nagyon hasonlít a hódhoz, de a farka nem lapos, és nem épít gátat. Kitűnő úszó, szárazföldön viszont ügyetlen, mert nagyon rövidek a lábai. Ezért csak akkor megy ki a vízből, ha nagyon muszáj neki. Alapvetően egy cuki, bundás állat, mérete nagyjából megegyezik egy nagyobb macskáéval. A megfigyelések szerint nem túl okos, nem lehet tanítani, és idősebb korában gyakran harap. Ebből a jószágból egyre többet fedeznek fel Magyarországon a Kerka és Kebele vízfolyások, valamint a Mura folyó térségében. Ez akár jó hír is lehetne, de nem az. A nutria ugyanis Dél-Amerikában őshonos.

Mégis hogy kerültek ezek ide?

A nutriát a bundája miatt kezdték el tenyészteni Európában, és 2010-ig Magyarországon is szabadon tartható volt. A húsa is ehető, de nem éppen divatos hódpatkányt enni. Mivel azonban elég gyorsan szaporodik, sokszor úgy szabadultak meg tőle, hogy a szabadba engedték őket. Vagy egyszerűen megszöktek. A mostani szabadon élő nutriák is valószínűleg azoknak a leszármazottai, akik valamilyen mesterséges tartásból kerültek ki a természetbe.

forrás: 24.hu

Mi a baj azzal, ha már nutria is van Magyarországon?

A nutria nem őshonos, azaz invazív faj, Magyarországon 2016-ban Zala megyében észlelték először. Azóta egyre több példányról tudnak a szakemberek. Minden jel szerint jól érzi magát nálunk és szaporodik is. Mivel naponta rengeteg, a testtömege negyedének megfelelő mennyiségű növényt képes elfogyasztani, félő, hogy eleszi az őshonos fajok elől a táplálékot. Sőt egészen tönkretehet élőhelyeket. De eszik húst és halat is.

Az is baj vele, hogy pusztán a jelenléte elüldözheti a régebb óta itt élő állatokat, ezzel pedig megváltoztathatja az évezredek alatt itt kialakult ökológiai rendszereket. Épp ezért a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szerint fontos lenne megállítani a nutriahordák kalandozását Magyarországon. Ez egyébként jelenleg azért is nehéz, mert nemcsak nálunk, hanem a szomszédos Ausztriában és Szlovéniában is egyre több a nutria, ezért az utánpótlás, úgy tűnik, folyamatos lehet. (hvg.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.